[rstr_selector]

Otkupljivači poljoproizvoda uveliko pregovaraju sa zadrugama

Za poljoprivrednike zimski period je vreme kada se sumiraju rezultati rada na oranicama u minuloj godini, ali i kada se razmišlja o narednoj setvenoj sezoni.

Zbog toga poljoprivrednici okupljeni oko Zemljoradničke zadruge „Zablaćanka“ već sada planiraju prolećnu setvu krompira, a gde će ga sledećeg leta plasirati govori Snežana Đurović Marković, agronom Centra za razvoj sela u Zablaću.

– Ove godine smo stvarno imali izvrsnu saradnju sa čačanskom čipsarom i za iduću godinu je takođe dogovorena saradnja. Poljoprivredni proizvođači ne mogu direktno vezati ugovore sa „Čipsi vej“ Čačak, nego to moraju uraditi i preko zemljoradničkih zadruga. Da li će to biti zemljoradnička zadruga, „Zablaćanka“ iz Zablaća, „Slatina“ iz Slatine ili „Kablar“ iz Rožaca, to je svejedno odnosno zavisi sa kog terena su poljoprivredni proizvođači. Jedino što mogu reći da poljoprivredni proizvođači odnosno članovi zemljoradničke zadruge „Zablaćanka“ iz Zablaća će raditi ove godine razne sorte krompira koje je čipsara ponudila, odnosno asortiman koji je zanimljiv za čipsaru i proizvodnju čipsa od tih sorata. Proizvođači će organizovano, ali i samostalno nabavljati semenski materijal stoga je neophodno da se svi poljoprivredni proizvođači prijave za koju količinu su zainteresovani da bi napravili spiskove i da bi se krenuli u realizaciju uvoza semenskog krompira jer znajući da ta procedura traje minimum mesec dana, a naši proizvođači naklijavaju krompir tako da je ovo zadnji momenat za realizaciju nabavke tog semenskog krompira mladih sorata. Što se tiče kasnih sorata krompira, to će kao i prethodne godine čipsara „Čipsi Vej“ Čačak obezbediti i oni će uvesti i daće proizvođačima u kooperaciju za krompir, s tim što se ne veže kilogram semenskog krompira za pet kilograma merkantilnog krompira, nego se proizvođači zadužuju u euro centima po ceni koštanja semenskog krompira odnosno za 16 euro centi koliko košta merkantilni krompir kada oni predaju čipsari „Čipsi Vej“ Čačak. Mi smo tokom prošle vegetacione sezone, nabavljali za naše kooperante sredstva za zaštitu krompira. Sad su u toku pregovori za veštačka đubriva naravno za kooperante koji budu radili krompir, mada biće tu i zainteresovani proizvođači. Takođe, pravićemo spiskove za pojedine vrste đubriva, a takođe ćemo raditi sve za zaštitu krompira, ali to tek u februaru, martu mesecu kad dođe vreme za to. Sada su pri kraju subvencije za poljoprivedne proizvođače, predavanje zahteva za naftu do 15. decdmbra. Većina proizvođača je predala svoje zahteve za subvencije, ali ima još njih koji svakodnevno dolaze. Ko nije podneo zahtev, još jednom podsećam da je rok 15. decembar – izjavila je Snežana Đurović Marković.

Osim čipsare, značajan otkup poljoprivrednih proizvoda u čačanskom kraju ove godine realizovalo je i preduzeće „Polo“ koje se bavi konzerviranjem voća i povrća. Suvlasnik ovog preduzeća, Cane Jovanović, o planovima otkupa povrća za narednu sezonu, kaže.

– Prvenstveno, reč je o otkupu kornišona, crvene paprike, paradajz paprike, cvekle, kupusa, karfiola, šargarepe odnosno svega onoga što uspeva i što ide u preradu i pasterizaciju. Imamo rok u martu, dogovor i plan, prvenstveno zavisi od prodaje u toku zime ovih naših proizvoda koji su već upakovani, tako da već u martu mogu da se informišu šta će trebati za narednu sezonu – kaže Cane Jovanović.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *