[rstr_selector]

Отварање изложбе скулптура Олге Јеврић у Галерији „Надежда Петровић”

Поред одавања признања делу Олге Јеврић, изложба има за циљ и упознавање млађе генерације са опусом наше истакнуте ауторке.

У Уметничкој галерији „Надежда Петровић” у суботу, 3. јуна, биће отворена изложба скулптура вајарке Олге Јеврић.

Више од пет деценија плодоносног стваралаштва Олге Јеврић биће представљено делима која укључују све значајне циклусе и појединачне радове – од Предлога за споменике (1951–1965), који су први смели искорак националне скулптуре изван фигурације ка апстракцији, све до последњих радова у којима су главна преокупација ауторке тактилна својства материјала.

Током трајања изложбе биће приказивани документарни филмови: Скулптура у свету предмета и пејзажа – Олга Јеврић у продукцији Радио Телевизије Србије, Мисли и сећања у продукцији Куће легата и Простор и време у продукцији тадашње РТВ Београд, уз дигиталну презентацију уметничких фотографија које је Олга Јеврић стварала дуги низ година и ротацију скулптура малог формата из Легата Олге Јеврић у САНУ.

Изложба, у оквиру које ће бити представљено око 70 радова насталих у периоду од 1948. до 2001, поред одавања признања делу Олге Јеврић и његовом неоспорном значају у оквиру српске, тадашње југословенске, али и европске уметничке сцене друге половине 20. века, има за циљ и упознавање млађе генерације са опусом наше истакнуте ауторке. Са друге стране, старија публика ће имати прилику да се поново сусретне са препознатљивим апстрактним формама које су је уврстиле у ред најзначајнијих скулпторки 20. века.

Отварање изложбе је заказано за 13 часова, а на репертоару Уметничке галерије „Надежда Петровић” биће до 25. јуна.

Поделите вести

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *