Претрага
[rstr_selector]

Отварањем јединственог Музеја поезије завршено 60. Дисово пролеће

Музеј поезије чини изложба физичких предмета и мултимедијалних садржаја у наменском простору Библиотеке и дигитална апликација на адреси muzejpoezije.rs.

У петак 26. маја завршено је јубиларно 60. Дисово пролеће, а завршница је обележена отварањем јединственог Музеја поезије на Балкану под слоганом „Твоје место надахнућа”. Програм су обележили ретроспективна изложба „Поезијом до бесмртности” и „Поетски кабаре Иво Андрић”, чиме је затворена манифестација која је трајала више од два месеца.

 

 

 

 

 

 

 

 

У граду на Морави већ 60 година се окупљају најзначајнија имена српске поезије, а тако је било и у самој завршници када су Дису у гостима били многи претходни добитници признања са његовим именом.

Прве идеје о отварању Музеја поезије у Чачку изложене су приликом изградње нове зграде Библиотеке, а 2021. године он је уврштен као један од значајнијих потпрограма установе у пројекат Чачанска родна. Музеј поезије чини изложба физичких предмета и мултимедијалних садржаја у наменском простору Библиотеке и дигитална апликација на адреси muzejpoezije.rs.

Увод у завршно вече 60. Дисовог пролећа било је отварање ретроспективне изложбе „Поезијом до бесмртности”. На 20 плаката представљени су песници који су током протеклих 60 година награђени Дисовом наградом. Први плакат посвећен је почецима манифестације и далекој 1964. години, уз подсећање да је низ доделе овог вредног признања 1965. године отворио Васко Попа. Наступом „Поетског кабареа Иво Андрић” у интерпретацији драмских уметника Вјере Мујовић и Александра Срећковића и композитора Радета Радивојевића, завршене су 60. Дисове свечаности.

Фото: Библиотека „Владислав Петковић Дис”

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести