[rstr_selector]
Foto: Dragan Đukić

Otvoren Festival  kratkog dokumentarnog filma „Interakcija 2022”

U sali Bioskopa Sportsko-kulturnog centra Požega 17. avgusta je otvoreno prvo izdanje „Interakcije” – festivala kratkog dokumentarnog filma u organizaciji Nezavisnog Filmskog Centra ,,Filmart” iz Požege. Festival će trajati do 24. avgusta i na njemu će se publici predstaviti kratki dokumentarni filmovi iz takmičarskog i pratećih programa.

Foto: Dragan Đukić

U okviru ovogodišnje „Interakcije”, petnaest studenata filmskih akademija, koji su doputovali u Srbiju početkom avgusta i koji su raspoređeni po ekipama u Čačku, Požegi i Užicu, snimali su materijal za dokumentarne filmove na slobodnu temu. Premijera tih filmova zakazana je za 23. avgust u Požegi, odnosno dan kasnije u Kulturnom centru Beograda.

– Interakcija se sastoji iz tri programa – Međunarodnog studentskog filmskog kampa, radionice dokumentarnog filma i Festivala kratkog dokumentarnog filma.  Mladi studenti filmskih akademija koji su doputovali u Srbiju snimali su materijal za svoje filmove do 15. avgusta, a već od narednog dana počela je montaža i postprodukcija tih filmova. Ove godine, dozvolili smo našim učesnicima da sami pronađu one priče, teme i junake koji njima najviše odgovaraju, u čemu su nam dosta pomagali lokalni koordinatori iz ovih gradova, ali i ljudi koji su nam bili lokalni savetnici za teme. Mladi su izabrali zanimljive teme i sagovornike i sinoć smo već imali grube verzije filmova. Oni se sada dalje montiraju, prevode se za titlovanje, a premijeru ovih filmova očekujemo 23. avgusta u Požegi, odnosno 24. Avgusta u Kulturnom centru Beograda, kaže Slađana Petrović Varagić, izvršna direktorka „Interakcije”.

Interscreen i U fokusu – Poljska

Novina ovogodišnje „Interakcije” je Festival dokumentarnog filma sa takmičarskim programom i pratećim celinama.

– Paralelno teku tri programa. Radionica je počela 17. avgusta, na njoj je 26 učesnika, kao i na kampu. Učesnici dolaze iz najrazličitijih zemalja – od Kube, Argentine, Meksika, do Indije, Izraela, evropskih zemalja, a naravno tu su i učesnici iz Srbije. Ono što je nama posebno važno je to što smo započeli Festival kratkog dokumentarnog filma. Ranije smo imali projekcije filmova u sklopu jednog pratećeg programa, ali od ove godine atmosfera je u potpunosti festivalska, sa takmičarskim programom. Pored takmičarskog programa imamo još dve prateće celine – jedna je Interscreen koju čine filmovi naših učesnika koji su van takmičarskog programa, a druga je celina koju smo prikazali na otvaranju, tačnije tri kratka dokumentarna filma poljskih reditelja. Taj program smo nazvali U fokusu – Poljska.

U završnici „Interakcije”, međunarodni žiri i publika zajedno će birati pobednika.

– U okviru završnice prikazujemo 15 izuzetnih dokumentarnih filmova koji su posledenje dve ili tri godine prikazivani na najznačajijim festivalima dokumentarnog filma – od Sandensa, preko Venecijanskog i drugih poznatih festivala, kaže Slađana Petrović Varagić.

Поделите вести

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести

Kултура | Вести | Одабране вести

Beldocs EHO у Културном центру Чачак

09.12.2023
Вести | Одабране вести

Виртуелни сајам запошљавања НСЗ

29.11.2023