Претрага
[rstr_selector]

Otvorena kancelarija za mlade

Početkom ove sedmice otvorena je Kancelarija za mlade grada Čačka, a posao koordinarora dobio je tridesettrogodišnji Čačanin Aleksandar Simonović. Sedište Kancelarije se nalazi u prostorijama Doma kulture i otvoreno je radnim danom do 15 časova.

Kancelarija za mlade predstavlja sponu između omladine i države, a imajući u vidu da se u Čačku mnoga pitanja mladih nisu rešavala upravo zbog nedostatka ove organizacije, ni Simonović ne krije da su ga dočekali gorući problemi mladih.

„O problemima mladih za sada mogu da govorim samo iz ugla svog ličnog zapažanja, a što se tiče suštinskih problema mladih u gradu, o tome ću govoriti tek kada se sastanem sa udruženjima mladih, učeničkim parlamentima i neformalnim grupama. Naš susret je planiran već u narednim danima.“- izjavio je Aleksandar Simonović, koji smatra da je izrada Lokalnog akcionog plana, koji između ostalog sadrži i mere za stvaranje boljih uslova za život i rad omladine, preduslov za svaki njegov dalji korak.

“ Najpre ću se angažovati u donošenju Lokalnog akcionog plana za mlade jer Čačak nema taj dokument a mislim da je on neophodan jer se onda moje angažovanje izmešta u sistem i tada nije važno da li ovaj posao obavljam ja ili neko drugi, jer će usvajanjem plana taj akt postati obavezujuć za lokalnu samoupravu.“ – kaže sa neskrivenim entuzijazmom Simonović ali naglašava da sam lični entuzijazam ne znači ništa ukoliko nema uporište u sistemu.

„Bez lažne skromnosti, pun sam entuzijazma, želim i nadam se najboljem u ovom poslu, ali ne bih da to budu samo moje ambicije već moramo naći način da se ovde uspostavi nekakav sistem, koji, moram priznati, ovde već duže vreme ne postoji.“ – kaže Simonović. Simonović nije želeo u samom startu da govori o konkretnijim planovima za poboljšanje društvenog života mladih kako ne bi, kaže on, obećao nešto što ne može da ispuni, jer još uvek ne zna koje su njegove „mogućnosti“.

Simonović je rođen u Čačku gde je pohađao OŠ „Milica Pavlović“, a potom i Gimnaziju, diplomirao je na Ekonomskom fakultetu beogradskog univerziteta, povremeno je bio angažovan kao predavač u Ekonomskoj školi, tvrdi da ne pripada ni jednoj partiji.

Čačani su otvaranje kancelarije za mlade čekali više od četiri godine jer su čelnici grada tvrdili da ne postoji zakonski okvir da ona počne sa radom u okviru Gradske uprave. Inače, prve kancelarije mladih u Srbiji otvorene su još 2006. godine, i danas ih je na stotine, a funkcionišu u okviru opštinskih kulturnih centara, mesnih zajednica, domova omladine…

Danas u Srbiji i mnoga sela imaju kancelariju za mlade, poput Zlakuse, mesta kod Požege.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *