[rstr_selector]

Пето „Добричино праскозорје” 9. септембра у Коњуши

Ове године, на манифестацији учествују ђаци из осам градова и општина из Србије, а поред такмичарског дела, за све посетиоце је припремљен богат културно-уметнички програм.

У книћком селу Коњуша, у суботу 9. септембра одржава се манифестација дечјег стваралаштва „Добричино праскозорје”, посвећена песнику Добрици Ерићу. Ова манифестација је пета по реду и има такмичарски карактер, а сваке године окупља све већи број младих учесника, рекла је Марија Костић, директор Центра за културу и библиотеке општине Кнић најављујући „Добричино праскозорје”. Ове године, на манифестацији учествују ђаци из осам градова и општина из Србије, а поред такмичарског дела, за све посетиоце је припремљен богат културно-уметнички програм.

– Манифестација је посвећена Добрици Ерићу а установљена је 2019. године када је Добрица преминуо. Програм смо те године почели на локалном нивоу, односно такмичари су били само са територије општине Кнић, а на овом петом „Добричином праскозорју”, које иако мали за нас представља велики јубилеј, такмиче се школе из осам градова и општина у Србији. Оно што нас радује је то да је за само пет година наш програм достигао карактер републичке смотре. Ове године манифестација траје дуже, а обухвата и такмичарски и уметнички део. У уметничком делу ће наступити певачка група „Црнућанка”, хор, извођачи инструменталисти. Припремили смо и Хит овогодишњег „Добричиног праскозорја”, као и спот поводом малог јубилеја манифестације. Чланови жирија су истакнути сликари, музичари и писци. Манифестација ће бити потпуно у маниру Добрице Ерића, његове Шумадије, његове Груже и Коњуше у којој смо се потрудили да реплицирамо све оно о чему је велики Добрица Ерић певао.

Такмичење ће се одржати у четири категорије, објаснила је саговорница, изражавајући задовољство што ће, као и претходних година, манифестацији присуствовати и чланови породице Добрице Ерића.

– Ученици виших разреда основне школе – од 5. до 8, учествују у такмичарском делу програма. Они се такмиче у четири категорије: рецитовање, стиховање односно писање стихова, компоновање и илустровање доживљеног односно песме Добрице Ерића коју извлачи председник жирија. У оквиру извучене песме су и задаци за све четири такмичарске категорије. У уметничком делу програма учествују предшколци, ученици нижих разреда основне школе и средњошколци. У овом делу манифестације присетићемо се свега онога што је велики Добрица Ерић величао, чему се дивио, што је поштовао – и све то овенчано присуством чланова породице Добрице Ерића, што нас посебно радује.

За најбоље пласиране такмичаре манифестације припремљене су вредне појединачне награде у свим категоријама, а свих дванаесторо такозваних Праскозораца, односно по троје пласираних у све четири категорије, добијају наградно путовање.

– Свих дванаест Праскозораца путују на Златибор од 15. до 18. септембра. Тамо их очекује један забаван, али и едукативан програм – вожња Гондолом, обилазак Сирогојна, књижевно вече, посета биоскопу… На овом путовању они ће правити радну верзију следећег Хита „Добричиног праскозорја”, јер је победнички текст у категорији стиховање и текст песме за следеће „Добричино праскозорје”.

Пето „Добричино праскозорје” биће отворено у суботу 9. септембра у 11 сати испред школе у Коњуши.

Поделите вести

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *