Počela izgradnja gondole na Zlatiboru

Počela izgradnja gondole na Zlatiboru

Do kraja godine očekuje se dobijanje građevinske dozvole za preostale četiri faze izgradnje gondole jer je rešavanje imovinsko-pravnih odnosa u završnoj fazi

0

Zvanični radovi na izgradnji gondole na Zlatiboru započeti su u četvrtak, 21. septembra, kada je održana i svečanost povodom tog događaja.

– Radovi preduzeća „Jedinstvo” počeli su 31. avgusta kada smo završili sve procedure vezane za dozvole. Juče smo organizovali svečanost za sve naše građane i obeležili početak radova ubacivanjem prvog betona u temelje stanice na vrhu Tornika, rekla je Bojana Božović, direktorka Javnog preduzeća „Gold gondola”.

Radove izvodi konzorcijum na čelu sa užičkim preduzećem „Jedinstvo”, a nadgledaće ih stručnjaci iz francuske kompanije „Pomagalski”.

– Ovih dana je tu prisutan i predstavnik kompanije „Pomagalski” koji je, prema ugovoru, u obavezi da prati gradnju do njenog završetka, tako da su oni, zajedno sa „Jedinstvom” transportovali opremu do vrha Tornika, objasnila je Božovićeva.

Narednog leta gondola će prevesti prve putnike

Ona je rekla da do kraja godine očekuje dobijanje građevinske dozvole za preostale četiri faze izgradnje gondole jer je rešavanje imovinsko-pravnih odnosa u završnoj fazi i dodala da se nada da neće biti prekida radova.

– Trasa koja je sada započeta trebalo bi da bude završena do početka zime, a nadam se da ćemo do tada uspeti da uradimo i delove stubova niz padinu Tornika. Ugovorom je određeno da gondola koja je duga 9 km, sa 3 stanice i 36 stubova bude izgrađena u roku od 10 meseci od trenutka početka radova, ali očekujem da ćemo mi to uraditi brže, kao i da će početkom leta 2018. godine ona prevesti prve putnike, kaže direktorka Božović.

POSTAVI ODGOVOR