Počela registracija stambenih zajednica u Čačku

Počela registracija stambenih zajednica u Čačku

Gradska stambena agencija u petak je raspisala javni poziv na osnovu kojeg je danas počela registracija stambenih zajednica u Čačku

0
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gradska stambena agencija u petak je raspisala javni poziv za registraciju stambenih zajednica u Čačku. Milan Draškić, direktor ove ustanove, podseća da se prema novom Zakonu o stanovanju radi o obaveznoj registraciji koja je počela danas i koja mora biti sprovedena do kraja ove godine.

– Registracija stambenih zajednica je predviđena kao „jednošalterski“ sistem kojim se obezbeđuje registrovanje podataka o stambenoj zajednici na jednom mestu, a Rešenja o registraciji stambenih zajednica biće javno dostupna na internet stranici Republičkog geodetskog zavoda. Ipak, novi zakon predviđa da spiskovi i registri postoje i na mikro, odnosno lokalnom nivou. Podnosilac prijave za registraciju može biti upravnik stambene zajednice, profesionalni ili ne, ili neko koga on ovlasti. Svi obrasci nalaze se na našem sajtu, a uputstva su veoma jednostavna, kaže Draškić.

Moguća i prinudna uprava

Direktor Gradske stambene agencije u Čačku kaže da su stambene zgrade, koje su već registrovane, u obavezi preregistracije i dodaje da će onima koji se ne budu registrovali lokalna samouprava uvesti privremenu, odnosno prinudnu upravu.

– To nikom ne bih preporučio jer će u tom slučaju plata prinudnog upravnika biti znatno viša od one koju bi stanari izdvajali za platu regularno izabranog upravnika. Svima je bolje da na vreme, do 31. decembra ove godine, registruju svoje stambene zajednice nego da im grad uvodi prinudnu upravu, zaključuje Draškić.

Prema nezvaničnim informacijama, kaže Draškić, u Čačku ima oko 500 stambenih zgrada, odnosno zajednica.

 

POSTAVI ODGOVOR