Počela sanacija fasade na zgradi starog Načelstva u Čačku

Počela sanacija fasade na zgradi starog Načelstva u Čačku

„Reprezentativnost glavne fasade ostvarena je arhitekturom zakasnelog klasicizma, a zgrada se ubraja se među najlepše i najveće podignute u tadašnjoj Srbiji“

0

Prošle nedelje je počela je sanacija fasade na zgradi starog Načelstva u Čačku u kojoj se nalaze Narodni muzej i Međuopštinski istorijski arhiv. Delfina Rajić, direktorka čačanskog Narodnog muzeja, kaže da bi radovi na objektu koji je izgrađen 1875. godine i u to doba predstavljao jedno od najlepših zdanja u Srbiji, trebalo da budu završeni do kraja jula.
– Radovi su počeli 18. maja na Međunarodni dan muzeja. Predviđeno je pažljivo skidanje svih slojeva stare oštećene boje, kao i svih slojeva oštećenog maltera. Izvršiće se i popravka oštećenih delova na fasadi sistemom krečnih maltera da se ne bi videli slojevi starog i novog maltera, kao i obrada sitnih pukotina. Biće urađena i restauracija fasadne stolarije.

Objekat je bio reprezentativan još u doba kada je izgrađen

– Zgrada okružnog Načelstva izdvaja se svojom veličinom koja je prevazilazila lokalne potrebe okružne administracije i dimenzijama glavnog fronta dužim od 80 metara, ubraja se među najveće u Srbiji. Njena izgradnja je počela 1875. godine kada je otvoren put evropskim graditeljskim  koncepcijama. Zgradu je sazidao Ferdinand Kren, kao preduzimač sa zidarom Jevremom Savićem. Ime projektanta je ostalo nepoznato, ali je sigurno da ovakav projekat prevazilazi umešnost okružnih inženjera, pa je najverovatnije morao biti izveden u Ministarstvu građevine u Beogradu. Podignuta je kao jednospratna građevina simetrične pravougaone osnove sa naznačenim središnjim i krajnjim rezidualnim masama. Reprezentativnost glavne fasade ostvarena je arhitekturom zakasnelog klasicizma, dok su ostale strane objekta iako sagledive sa svih strana, ostale potpuno jednostavne u svojoj obradi. Zajedno sa okružnim zdanjima u Aranđelovcu, Gornjem Milanovcu i Karanovcu ubraja se među najlepše i najveće podignute u tadašnjoj Srbiji, rekla je Delfina Rajić podsećajući da zgrada načelstva predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od velikog značaja.

POSTAVI ODGOVOR