Претрага
[rstr_selector]

Почела сетва кукуруза, тренутни проблем дефицит влаге у земљишту

„…Ако се настави суша, вишак производње можда неће бити остварен, не само због временских услова већ и због тога што је на тржишту цена кукуруза релативно ниска, па се неким малим произвођачима не исплати, нарочито ако имају залихе из претходних година…”

Сетва кукуруза на подручју Моравичког округа почела је пре неколико дана. Због топлог и стабилног времена овог пролећа, услови за сетву су се стекли и раније него што је то уобичајено, каже Милан Дамљановић, саветодавац за ратарство у Пољопривредној саветодавној и стручној служби Чачак. Према његовим речима, тренутни проблем је дефицит влаге у земљишту, али без обзира на то, пољопривредни произвођачи сетву не треба да одлажу.

– Ове године је на територији Моравичког округа за сетву планирано око 11.400 хектара, од чега око 8.000 хектара за бербу у клипу и око 3.000 хектара за силажу. Тај однос може да  буде и 10-20% у корист једне или друге врсте производње, али видећемо како ће временски услови да погодују тој процени. Јер осим процене Завода за статистику, постојале су и неке процене да ће бити посејано и до 10% више. Међутим, ако се настави суша, тај вишак производње можда неће бити остварен, не само због временских услова, већ и због тога што је на тржишту цена кукуруза релативно ниска, па се неким малим произвођачима не исплати, нарочито ако имају залихе из претходних година. У сваком случају, препорука је да пољопривредни произвођачи не чекају, већ да покушају што боље да припреме земљиште, да изврше сетву на 5 -7 цм дубине. Ако и нема довољно влаге, декларисано семе је углавном добро заштићено и сачекаће кишу у најгорем случају. Јер свако кашњење са сетвом доводи нас у ситуацију да кукуруз уђе у период метличења и свилања у периоду јуна и јула месеца када су високе температуре. То онда може отежати оплодњу, а самим тим и утицати на смањење приноса.

Саговорник за сетву препоручује домаће хибриде кукуруза IV и V групе зрења, који су се најбоље показали у нашим климатским условима.

– Данас постоји велики број домаћих и страних хибрида. Ја увек препоручујем домаће, тј. новосадске АС и земунпољске хибриде, пре свега што је кукуруз прилично специфичан и тражи микроклиматске услове који су специфични за наше крајеве. Врло често страни хибриди, који су изузетно добри за друге површине или интензивне услове гајења, не постићу оптималне резултате на нашим површинама на којима је заступљеност наводњавања свега 3-5% и где су специфични микроклиматски услови. Ми препоручујемо домаће хибриде који су намењени за суво ратарење и за нижу агротехнику, да се иде на хибриде IV и V групе зрења. Нема потребе ићи на VI или VII групу јер је генетски потенцијал модерних хибрида потпуно изједначен са VI и VII групом, а реално цела фаза развоја иде убрзано, а с друге стране зрно брже отпушта влагу, жетва се брже обавља и пре се ослобађа парцела, па на тим парцелама може раније да се изврши припрема за јесењу сетву, за 2-3 недеље.

Сетва кромпира је увелико у току, а Дамљановић каже да се после неколико година, када је бележен пад производње, ове године због боље цене на тржишту очекује већа заинтересованост произвођача за гајење ове културе.

– Планирано је да нешто више од 2.000 хектара буде засејано кромпиром. Чини се да ће се претходни тренд смањења површина под кромпиром ове године зауставити, пре свега зато што је прошле и претпрошле године цена кромпира била доста добра. Видимо да је расположење пољопривредних произвођача високо. Кромпир се већ увелико сеје, а на површинама које су предвиђене за рану производњу, које су биле покриване агрилом, ускоро ћемо имати и први род. То је пре свега производња у Драгачеву, Таковском крају и код нас производња раног кромпира у Заблаћу и на парцелама у долини Мораве.

Стање на парцелама на којима су јесенас посејана стрна жита је задовољавајуће, каже Дамљановић. Пшеница је у фази пуног влатања, а ово је време када треба применити превентивне мере заштите од корова и фузариоза.

– Заштиту од фузариоза треба урадити одмах, требало је већ урадити прву заштиту и од класичних болести стрних жита типа жуте рђе, стаблове рђе и друго. А у време почетка цветања класа треба урадити заштиту од фузариозе која је нанела поприличну штету прошле године у нашем крају, јер временски услови су такви да не можемо ништа да осигурамо. Зато је важна превентивна али и друга, куративна заштита у периоду када жита буду цветала.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *