Претрага
[rstr_selector]

Počelo istraživanje pećine Cerova

Opština Čajetina je pre tri godine nadležnoj policijskoj upravi prijavila pronalazak skeletnih ostataka u pećini Cerova na Zlatiboru, za koje se sumnja da potiču iz Drugog svetskog rata. Kako kaže Milan Stamatović, predsednik ove opštine, za te tri godine ništa nije preduzeto pa je lokalna samouprava prijavu podnela ponovo.

– Ne verujem da će oni bilo šta preduzeti i ovoga puta jer mislim da nisu dovoljno opremljeni ili nisu planirali sredstva za te namene. Možda i nemaju interes da se to rasvetli. Takođe, mislim da nemaju ni tehniku ni mogućnosti da se spuste u jamu i urade uviđaj. Zbog toga ćemo mi istražiti pećinu jer je naš cilj da se dostojno odužimo tim stradalim ljudima, makar da ih sahranimo kako pravoslavni običaji nalažu. Planiramo na tom mestu i izgradnju memorijalnog kompleksa, kaže Stamatović.

Otvoriti Cerovu za turiste

Stamatović kaže da je pećina Cerova izuzetno bogata pećinskim ukrasima i da opština Čajetina zbog toga planira da je stavi u turističke svrhe.

– U narednoj godini predstoji nam uređenje pristupnog puta do podnožja pećine jer je to preduslov za njeno uređenje. Kasnije bismo je otvorili za turiste sa druge strane, sa koje je jedino i moguće, s obzirom na to da je sa strane sa koje je sada otvorena, pećina duboka 15 metara. Ulazak je trenutno moguć samo uz upotrebu specijalne opreme, rekao je Stamatović.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *