[rstr_selector]

Почетак грејне сезоне у Чачку у недељу 15. октобра

„Са грејањем ћемо кренути у недељу у јутарњим сатима, без обзира на то колика буде температура. Претпостављам да ће током јутра бити од 8 до 10 степени, па ће се тада извршити нека врста топле пробе коју ће грађани осетити у својим становима.”

Грејна сезона, као и сваке године, званично почиње 15. октобра. У Чачку има око 10.000 корисника грејања који се топлотном енергијом снабдевају из градске топлане и 13 котларница, рекао је Миљан Штрбац, руководилац техничког сектора Јавно комуналног предузећа за грејање „Чачак”. По његовим речима, до сада су обављени сви припремни и ремонтни радови за почетак грејне сезоне, али због актуелних временских услова, грађани нису осетили топле пробе.

– Да је био хладнији период, ми бисмо са грејањем кренули претходних дана, у случају да је три дана узастопно температура била испод 12 степени. Међутим, имамо период топлијег времена па ћемо са грејањем кренути у недељу у јутарњим сатима, без обзира на то колика буде температура. Претпостављам да ће током јутра бити од 8 до 10 степени, па ће се тада извршити нека врста топле пробе коју ће грађани осетити у својим становима. До сада смо на котларницама урадили хладне пробе, а топле смо извршили у виду горионика, али како подстанице нису биле укључене, те топле пробе грађани нису осетили.

Почетку грејне сезоне претходили су бројни радови, наводи Штрбац.

– Извршили смо реконструкцију неколико топловода, радили смо замену топловода код Лозничке реке, новом Улицом 10 и још пар мањих интервенција, односно замену топловода на сумњивим местима. Прикључили смо такозвану Нову соколану, а од понедељка прикључујемо Окружни затвор, Музеј, Архив и Галерију „Надежда Петровић”. Зграду Суда смо обезбедили раније. Купљена је подстаница за стару Соколану, односно будући Музеј кошарке, али грађевински радови још нису завршени. Купљена је и подстаница за вртић „Бисери” на Љубић кеју, али топловод није завршен, па завршетак и тог дела очекујемо у току грејне сезоне.

На почетку сваке грејне сезоне јављају се појединачни проблеми, нарочито у зградама са старим инсталацијама, каже Штрбац и напомиње да је обавеза корисника система даљинског грејања одржавање унутрашњих инсталација, па су с тим у вези до сада требали да изврше неопходне поправке, попут замене старих вентила или радијатора.

– Цело лето смо празнили системе у зградама. Молили смо грађане да све старе, дотрајале вентиле замене новим вентилима. Многи су то урадили а многи и нису. Стално апелујемо да се не чека задњи час, али и сад имамо поједине зграде у којима пунимо системе али долази до цурења због лоших инсталација, па морамо да вршимо поновно пражњење и пуњење система у тим зградама. Очекујемо да ћемо системе у тих пар зграда напунити до петка. Иначе, током првих 15 дана од почетка грејања увек очекујемо проблем са одзрачавањем грејних тела, многи станари неће због тога осетити топлоту. Али, кажем, то се увек дешава. Срећом да је топло време.

Дежурни телефон за све они који имају проблем са грејањем у становима је 032/ 320 666, рекао је Штрбац и позвао грађане на стрпљење уколико у првих недељу-две од почетка грејања буду имали проблема са инсталацијама. Након 15. октобра, грејање станова ће тећи у складу са спољном температуром, закључио је Миљан Штрбац.

Поделите вести

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести