Претрага
[rstr_selector]
Фото: ДУК Фестивал

Почиње осликавање мурала на чачанским силосима

„Композиција је спојена из погледа у прошлост, садашњост и будућност. Поред елемената на композицији који се односе на Чачак, биће и елемената Престонице културе „Чачанске родне”, односно шљиве и нашег народа.”

У оквиру 9. Фестивала Дани урбане културе, од 15. маја у Чачку је осликано 10 нових мурала, а план је да до 20. јуна буде осликано њих још осам. С тим у вези, данас почиње реализација „Силос Арт-а”, пратећег програма пројекта „Чачак – Престоница културе Србије”, који је осмишљен као ревитализација и осликавање фасаде силоса у центру Чачка.  Страхиња Бабић, председник Удружења Фестивала Дани урбане културе, каже да је због висине силоса ово веома захтеван пројекат на коме су ангажована три уметника, и истиче да ће реализацијом овог пројекта Чачак добити један од нових симбола модерног и урбаног града.

– Оно што највише интересује грађане је осликавање Силоса који се налазе у центру града и који су изградњом нове улице постали интегрални део центра града. Самим тим су и позивали на интервенцију у сарадњи са програмом „Чачанска родна” добили смо могућност да реализујемо тако велики пројекат који је технички јако изазован због саме висине и површине силоса која је обла. Пројекат почиње са реализацијом 1. јуна и трајаће, ако све буде текло по плану, до 20. јуна. у пројекту учествују три стране – локални, национални и међународни уметници. Њих тројица ће саставити једну композицију која ће се наћи на три батерије силоса. Батерије се односе на складишта силоса, у смислу да чачански силоси имају доста цевастих складишта, а ми ћемо осликати те три јединице. Сам уметнички процес је доста компликован, а односи се на спајање три стране у једну композицију како би она добро комуницирала са јавношћу, окружењем и тренутком. Композиција је спојена из погледа у прошлост, садашњост и будућност. Поред елемената на композицији који се односе на Чачак, биће и елемената Престонице културе „Чачанске родне”, односно шљиве и нашег народа.

Страхиња Бабић је за 10. јун најавио занимљив програм који ће тог дана бити одржан испред силоса, поводом његовог осликавања.

– 10. јуна у 18 часова испред силоса ће бити уприличен мањи музички догађај, а биће  отворен и маркет, на коме ће посетиоци моћи да купе уметничке радове локалних и националних уметника, али и да послушају музику два бенда и ди-џејева из Горњег Милановца и Крагујевца. Мислим да ће цео догађај бити занимљив, како сценски тако и инструментално, а посетиоци ће моћи и да уживају у једној фази осликавања силоса.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *