Podignuta zastava u Guči

Podignuta zastava u Guči

Mnogo takmičenja, veliki broj takmičara i Sabor trubača isključivo uz zvuke trube i bez estradnih programa, odlikuju ovogodišnji praznik čuvenog instrumenta. Posle dugog niza godina podignute su rampe sa ulaska u varošicu i ulaz u Guču se ne naplaćuje

0
Fotografija Centra za kulturu Guča

U Guči je danas svečano podignuta zastava 57. Sabora trubača za koji organizatori kažu da je prvi posle nekoliko godina na kojem će se čuti samo zvuci trube, odnosno isključeni su takozvani estradni programi. Prema rečima Marije Nerandžić iz Centra za kulturu u Guči, posetioce ovogodišnjeg Sabora dočekaće najveća trubačka imena Srbije.

– Na ovogodišnjem Saboru nastupiće Dejan Petrović, Dejan Lazarević, Marko Gligorijević, Saša Krstić i Ekrem Mamutović, koji je inače prošlogodišnji Šampion Guče, a sa nama je i neizostavni Boban Marković. U nedelju će svi saboraši imati priliku da se malo distanciraju od tradicionalnog zvuka trube i uživaju u načinu na koji „Bjelo dugme“ svira trubačku muziku, kaže Nerandžić.

Bogat program uz muziku, višeboj i dragačevsku svadbu

Ove godine je na takmičenju mladih trubačkih orkestara prisutan rekordan broj takmičara koji svoje snage odmeravaju na pozornici ispred Centra za kulturu.

– Čak 20 omladinskih orkestara se danas nadmeće za titulu najboljeg, posle čega sledi nastup Janka Jovanovića i Ljubivoja Dikovića na glavnoj pozornici na stadionu. Posle toga sledi koncert Dejana Petrovića, a zatim i nastup Dejana Lazarevića. Sutra će biti organizovan narodni višeboj, odnosno momačko nadmetanje, zatim defile učesnika Sabora ulicama Guče, a onda i koncerti Saše Krstića, najboljeg prošlogodišnjeg trubača i Bobana Markovića, majstora trube. Sutra u 23.00 časa počeće čuveni ponoćni koncert. U subotu ćemo, uz sve ostale programe, imati jedan od najatraktivnijih sadržaja Sabora – improvizaciju dragačevske svadbe. Posle svadbe počinje finalno takmičenje seniorskih orkestara u kojem učestvuje 19 orkestara koji su do Guče stigli iz deset predtakmičarskih centara. U nedelju će u 18.00 časova na glavnoj bini, drugi put u istoriji Sabora, biti održano takmičenje za Šampiona Guče u kojem učestvuju majstori trube, rekla je Nerandžić.

Prema rečima Marije Nerandžić, šatre su ponovo u crkvenoj porti, a ugostiteljske cene nešto niže u odnosu na prošlu godinu. Parking mesta se ne naplaćuju, dodaje Nerandžić, baš kao ni ulaz u varošicu kao što je to prethodnih godina bio slučaj.

POSTAVI ODGOVOR