[rstr_selector]

Поетски маратон данас на пет локација у Чачку

Ови догађаји су уједно и припрема за завршницу Дисовог пролећа које ће 26. маја бити обележено и отварањем Музеја поезије у Градској библиотеци Чачак, јединственог на нашим просторима.

Под слоганом „Маратонци трче поетски круг”, у Чачку ће се данас одржати Поетски маратон, осмишљен као програм у оквиру јубиларног 60. Дисовог пролећа и Националне престонице културе 2023. Програм обухвата пет сегмената усклађених са четири тематске целине „Чачанске родне”, а биће реализован од 13 часова до поноћи.

Намењен је различитим узрастима, а почеће од најмлађих, најавио је Богдан Трифуновић, директор Градске библиотеке Чачак.

– Већ од 13 часова, у дворишту Гадске Библиотеке у гостима нам је познати песник за децу Љубивоје Ршумовић, који ће се кроз интерактивни програм под називом „Имате ли Ршума?”, дружити са ученицима основне школе. Дакле крећемо од најмлаљих, односно од оних који практично улазе кроз своје школовање у свет песништва и поезије.

Програм се наставља од 16 часова, када ће Градски парк бити преображен у „парк поезије” којим ће посетиоце водити ученици Гимназије и Техничке школе, а биће представљена и збирка поезије Алексе Крстића, добитника награде „Млади Дис” за претходну годину.

– Од 16 часова, у Градском парку је на репертоару колажни програм „Дисовизија”, који обухвата представљање ауторских дела младих Чачана. Већи део парка је резервисан за овај програм, па бих ја позвао све наше суграђане да, ако шетају и ако су у прилици, присуствују активностима које ће се дешавати између 16 и 17.30 часова. У оквиру овог програма имаћемо изложбу радова ученика Уметничке школе и Гимназије, као и полазника радионица Градске библиотеке Чачак. Представиће се и млади Чачани, наши средљошколци који се баве поезијом и они ће од 17 часова говории своје стихове. У том периоду ћемо имати и промоцију збирке Алексе Крстића, добитника награде „Млади Дис” у 2022. години који ће говорити своју поезију, а истовремено ћемо представити и његову књигу „Дечаци источног блока” коју је Градска библиотека објавила прошле године у оквиру ове награде.

Манифестација се од 18 часова сели у Дисов амфитеатар на Градском бедему где ће, у оквиру дела програма „Морава је наше море”, своје стихове интерпретирати завичајни песници, а казивање ће бити праћено и пригодним музичким програмом.

– Програм „Морава је наше море” припада тематском стубу „На Морави”, а у оквиру овог дела своје стихове ће казивати Мића Миловановић, Јован Николић Јоф, Драгутин Ђукић, Ана Ранђић, Зорица Лешовић Станојевић, Александра Мишић, Светлана Вучковић и Маја Илић Тимотијевић. За музички део задужен је Ненад Маринковић.

У оквиру целине „На раскршћу”, посетиоце од 20 часова очекује мултимедијални сегмент посвећен европским песницима. У Галерији Библиотеке ће том приликом, сликом и нотама, посетиоцима бити дочаран „Свељудски језик поезије”.

– Прво ће уследити отварање изложбе „Поезија и азулежо”, веома занимљив спој поезије и традиционалне вештине украшавања керамичких плочица, која је настала у Португалу. Тај програм на неки начин треба да допринесе разумевању везе између поезије и културе и уметности, али и свакодневног живљења. Тај програм се реализује захваљујући сарадњи коју смо остварили са амбасадом Португала у Београду. Након тога следи читање поезије европских песника, а своју поезију ће казивати и Јован Николић Јоф (Немачка), Том Шулц (Немачка) и Лидија Штајнбахер (Аустрија). Вече ће звуком обојити чачански састав Госпођица Змај, чија су специјалност акустичне обраде страних хитова, фанк, соул и поп музике.

Завршница Маратона уследиће од 22 часа у кафе-клубу „Зона9”, где ће наступити представници поетске андерграунд сцене који промовишу српску слем поезију.

– Поетски клабинг је све популарнији, а завршница Маратона доноси га и „На калдрму”, захваљујући члановима клуба „Поезин”. Од 22 часа кафе-клуб „Зона9” (Драгише Мишовића 13) угостиће представнике поетске андерграунд сцене, који већ тринаест година развијају и промовишу српску слем поезију: Милана Мијатовића, Николу Оравеца, Ђорђа Ђорђевића, Ненада Игњатовића и Дамира Недића. За музику ће бити задужен Marko DMC, део продуцентског двојца Demode DJs познатог по ремиксима југословенских песама од педесетих до осамдесетих година.

Ови догађаји су уједно и припрема за завршницу Дисовог пролећа које ће 26. маја бити обележено и отварањем Музеја поезије у Градској библиотеци Чачак, јединственог на нашим просторима.

Поделите вести

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести