[rstr_selector]

Policijska uprava demantuje pojedine novinare

Поводом нетачних тврдњи објављених у појединим медијима, 6. и 7. фебруара 2013.године, Полицијска управа Чачак сматра да је у циљу тачног информисања јавности, дужна да учини доступним истините податке.

С А О П Ш Т Е Њ Е

Током јануара 2013.године Полицијска управа у Чачку поднела је Вишем јавном тужилаштву у Чачку кривичну пријаву против четири саобраћајна полицијска службеника, због постојања основа сумње да су извршили кривично дело злоупотреба службеног положаја, кривично дело фалсификовање службене исправе и кривично дело примање мита. Саобраћајни полицијски службеници против којих су поднете кривичне пријаве удаљени су из Министарства унутрашњих послова до окончања дисциплинског поступка.

Против саобраћајног полицијског службеника, Дејана Тадића, чије име је објављено у текстовима у дневним листовима „Вечерње новости“ и „Блиц“, поднета је кривична пријава, због постојања основа сумње да је, заједно са саобраћајним полицијским службеником Ивицом Каличанином извршио кривично дело злоупотреба службеног положаја и кривично дело фалсификовање службене исправе. Постоје основи сумње да су Тадић и Каличанин, 21. јануара 2013. године, приликом контроле саобраћаја у селу Паковраће, град Чачак, пропустили да санкционишу возача који је алкотестиран и том приликом алкотест је показао вредност од 0,31 промил алкохола, а не 0,031 промила како је у неким текстовима наведено. Алкотест је код истог возача поновљен (од стране истог саобраћајног полицајца) и тада је показао вредност од 0,35 промила алкохола. Том приликом, саобраћајни полицајац је омогућио возачу да настави вожњу, без сачињавања записника о контроли учесника у саобраћају и без санкционисања овог прекршаја, а у Станици саобраћајне полиције је о овом догађају сачинио лажан извештај о контроли возача, који је наводно радник МУП Р Србије.

С обзиром да је у појединим медијима наведено да постоје одступања у мерењу алкохолисаности возача која се толеришу, напомињемо да се измерена количина сматра утврђеном и да нема одступања.

У циљу прикривања ових кривичних дела, након два дана, Тадић је по налогу начелника Одељења саобраћајне полиције, Драгослава Крџића попунио нови НФИ образац, са налогом за плаћање казне и ван радног времена, у цивилном оделу, приватним возилом отишао на Златибор, где је налог уручио лицу које је заиста алкотестирано.

Начелнику Одељења саобраћајне полиције Драгославу Крџићу, од стране Сектора унутрашње контроле полиције МУП-а Р Србије, поднета је кривична пријава због постојања основа сумње да је извршио кривично дело непријављивање кривичног дела и учиниоца.

Осим тога, против саобраћајног полицајца Ивице Каличанина поднета је кривична пријава због постојања основа сумње да је извршио кривично дело примање мита, против саобраћајног полицајца Милана Тописировића због постојања основа сумње да је извршио кривично дело злоупотреба службеног положаја, а против саобраћајног полицајца Мила Терзића због постојања основа сумње да је извршио кривично дело злоупотреба службеног положаја и кривично дело примање мита.

Такође, због нетачних тврдњи у појединим медијима да се не санкционишу прекршаји управљања возилом под дејством алкохола од 0,01 до 0,50 промила алкохола, напомињемо да је чачанска саобраћајна полиција, у току 2012.године поднела 561 прекршајну пријаву за вожњу под дејством алкохола против возача који су имали од 0,01 до 0,50 промила алкохола, па су нејасне тврдње да се ти прекршаји не санкционишу. Сам Тадић поднео је девет прекршајних пријава против возача који су возилом управљали под дејством алкохола од 0,30 до 0,50 промила.

Полицијска управа у Чачку наставиће са предузимањем мера и активности у циљу контроле законитости рада свих полицијских службеника и са активностима на плану откривања и сузбијања злоупотреба службеног положаја и других облика незаконитог и непрофесионалног поступања и понашања полицијских службеника.

Надамо се да самоиницијативно иступање полицијских службеника у јавности неће створити негативну слуку о раду Полицијске управе у Чачку. Такође, покушаји да се пажња јавности усмери на наводне личне сукобе, као и до сада, неће одложити предузимање мера и активности на откривању злоупотреба у обављању полицијских послова.

 

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести

Хроника

Uhapšeni kradljivci automobila

24.12.2018
Вести | Хроника

Stariji muškarac stradao u požaru u Ostri

21.11.2018