Policijska uprava demantuje pojedine novinare

Policijska uprava demantuje pojedine novinare

0

Povodom netačnih tvrdnji objavljenih u pojedinim medijima, 6. i 7. februara 2013.godine, Policijska uprava Čačak smatra da je u cilju tačnog informisanja javnosti, dužna da učini dostupnim istinite podatke.

S A O P Š T E NJ E

Tokom januara 2013.godine Policijska uprava u Čačku podnela je Višem javnom tužilaštvu u Čačku krivičnu prijavu protiv četiri saobraćajna policijska službenika, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja, krivično delo falsifikovanje službene isprave i krivično delo primanje mita. Saobraćajni policijski službenici protiv kojih su podnete krivične prijave udaljeni su iz Ministarstva unutrašnjih poslova do okončanja disciplinskog postupka.

Protiv saobraćajnog policijskog službenika, Dejana Tadića, čije ime je objavljeno u tekstovima u dnevnim listovima „Večernje novosti“ i „Blic“, podneta je krivična prijava, zbog postojanja osnova sumnje da je, zajedno sa saobraćajnim policijskim službenikom Ivicom Kaličaninom izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja i krivično delo falsifikovanje službene isprave. Postoje osnovi sumnje da su Tadić i Kaličanin, 21. januara 2013. godine, prilikom kontrole saobraćaja u selu Pakovraće, grad Čačak, propustili da sankcionišu vozača koji je alkotestiran i tom prilikom alkotest je pokazao vrednost od 0,31 promil alkohola, a ne 0,031 promila kako je u nekim tekstovima navedeno. Alkotest je kod istog vozača ponovljen (od strane istog saobraćajnog policajca) i tada je pokazao vrednost od 0,35 promila alkohola. Tom prilikom, saobraćajni policajac je omogućio vozaču da nastavi vožnju, bez sačinjavanja zapisnika o kontroli učesnika u saobraćaju i bez sankcionisanja ovog prekršaja, a u Stanici saobraćajne policije je o ovom događaju sačinio lažan izveštaj o kontroli vozača, koji je navodno radnik MUP R Srbije.

S obzirom da je u pojedinim medijima navedeno da postoje odstupanja u merenju alkoholisanosti vozača koja se tolerišu, napominjemo da se izmerena količina smatra utvrđenom i da nema odstupanja.

U cilju prikrivanja ovih krivičnih dela, nakon dva dana, Tadić je po nalogu načelnika Odeljenja saobraćajne policije, Dragoslava Krdžića popunio novi NFI obrazac, sa nalogom za plaćanje kazne i van radnog vremena, u civilnom odelu, privatnim vozilom otišao na Zlatibor, gde je nalog uručio licu koje je zaista alkotestirano.

Načelniku Odeljenja saobraćajne policije Dragoslavu Krdžiću, od strane Sektora unutrašnje kontrole policije MUP-a R Srbije, podneta je krivična prijava zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo neprijavljivanje krivičnog dela i učinioca.

Osim toga, protiv saobraćajnog policajca Ivice Kaličanina podneta je krivična prijava zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo primanje mita, protiv saobraćajnog policajca Milana Topisirovića zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja, a protiv saobraćajnog policajca Mila Terzića zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja i krivično delo primanje mita.

Takođe, zbog netačnih tvrdnji u pojedinim medijima da se ne sankcionišu prekršaji upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola od 0,01 do 0,50 promila alkohola, napominjemo da je čačanska saobraćajna policija, u toku 2012.godine podnela 561 prekršajnu prijavu za vožnju pod dejstvom alkohola protiv vozača koji su imali od 0,01 do 0,50 promila alkohola, pa su nejasne tvrdnje da se ti prekršaji ne sankcionišu. Sam Tadić podneo je devet prekršajnih prijava protiv vozača koji su vozilom upravljali pod dejstvom alkohola od 0,30 do 0,50 promila.

Policijska uprava u Čačku nastaviće sa preduzimanjem mera i aktivnosti u cilju kontrole zakonitosti rada svih policijskih službenika i sa aktivnostima na planu otkrivanja i suzbijanja zloupotreba službenog položaja i drugih oblika nezakonitog i neprofesionalnog postupanja i ponašanja policijskih službenika.

Nadamo se da samoinicijativno istupanje policijskih službenika u javnosti neće stvoriti negativnu sluku o radu Policijske uprave u Čačku. Takođe, pokušaji da se pažnja javnosti usmeri na navodne lične sukobe, kao i do sada, neće odložiti preduzimanje mera i aktivnosti na otkrivanju zloupotreba u obavljanju policijskih poslova.

 

PODELI

POSTAVI ODGOVOR