Poljoprivredna škola iz Požege školuje buduće kadrove za „Budimku“

Poljoprivredna škola iz Požege školuje buduće kadrove za „Budimku“

Na otvaranju „Budimke“ potpisan je ugovor o saradnji koji podrazumeva školovanje kadrova, pre svega za potrebe ove fabrike, ali i za neke druge ustanove koje se bave proizvodnjom i preradom hrane

0
Foto: Poljoprivredna škola "Ljubo Mićić" Požega

Ponovnim pokretanjem proizvodnje u požeškoj „Budimki“ obnovljena je i saradnja između nekadašnjeg giganta u preradi voća i povrća i Poljoprivredne škole „Ljubo Mićić“ koja je nekada školovala kadrove za „Budimku“. Od naredne školske godine, u novom odeljenju po dualnom sistemu obrazovanja, školovaće se budući prehrambeni tehničari, najavljuje Kojo Bošković, direktor Poljoprivredne škole.
– Na otvaranju „Budimke“, 12. juna, potpisali smo ugovor o saradnji koji podrazumeva školovanje kadrova, pre svega za potrebe „Budimke“, ali i za neke druge ustanove koje se bave proizvodnjom i preradom hrane. Naša škola je i prethodnih decenija, dok je „Budimka“ radila, imala veoma dobru saradnju sa tadašnjim rukovodstvom i to je bio najvažniji socijalni partner u radu i razvoju škole. Uspeli smo da odškolujemo veliki broj kadrova za njihove potrebe, bez obzira na to da li su se oni zapošljavali u „Budimci“ nakon srednjeg obrazovanja ili kasnije kada su završavali fakultete. Važno je da se „Budimka“ vratila na tržište Srbije, pa i Evrope, zbog čega su i potrebni novi školovani kadrovi. U tom cilju, Ministarstvo prosvete je naknadno odobrilo upis jednog odeljenja u našoj školi za smer prehrambeni tehničar u četvorogodišnjem trajanju, po dualnom sistemu obrazovanja.
Deca u sistemu dualnog obrazovanja imaće veći broj časova, a obaveza poslodavca je da izvrši nadoknadu njihovog rada, tako da će đaci dobijati platu koja zakonski iznosi 70% minimalne cene rada. Obaveza poslodavca je i da osigura dete, da stvori bezbedne uslove za izvođenje praktične nastave, radnu uniformu i topli obrok, a nekim učenicima i plaćen put, tako da đaci dobijaju razne pogodnosti. Pored toga, „Budimka“ se obavezala da najbolje učenike pošalje dalje na školovanje ili da ih zaposli u fabrici, rekao je direktor škole.

Đacima obezbeđeni dobri uslovi za učenje i praktičnu nastavu

– Ono što Poljoprivredna škola „Ljubo Mićić“ nudi svim učenicima, ne samo prehrambenih tehničarima, jeste siguran smeštaj u Domu, najboljim učenicima dodeljujemo stipendije u saradnji sa socijalnim partnerima, kao i brojne druge pogodnosti za pojedine smerove poput polaganja za F kategoriju. Pored toga, za učenike završnih razreda, u saradnji sa lokalnim samoupravama iz Zapadne Srbije odakle nam deca i dolaze, dodeljujemo mašine i opremu, tako da se trudimo da pored teoretskog i praktičnog znanja imaju i razne subvencije, imajući u vidu da se ovaj deo Srbije najvećim delom bavi poljoprivrednom proizvodnjom i preradom hrane. Smatramo da je to perspektiva, ne samo ovog kraja, već cele Srbije, a posebno u proizvodnji organske hrane, jer Moravički i Zlatiborski okrug imaju povoljne uslove za takav razvoj proizvodnje.

POSTAVI ODGOVOR