Poljoprivredne subvencije za ratare i stočare

Poljoprivredne subvencije za ratare i stočare

0

Ovog meseca je nastavljena isplata prošlogodišnjih subvencija za ratare, kao i naknade za gorivo i veštačko đubrivo. Istovremeno, raspisan je novi konkurs za podsticaj razvoja stočarstva.

Radovan Ševarlić, agroekonomista u čačanskoj Poljoprivrednoj službi, kaže da je ove godine promenjen pravilnik o uslovima i rokovima podnošenja zahteva za ostvarivanje ovih subvencija.

– Prema najavama iz Ministarstva poljoprivrede, u januaru će krenuti isplata zaostalih subvencija za primarnu biljnu proizvodnju u iznosu od 6.000 dinara po hektaru, kao i isplata regresa za dizel gorivo i mineralno đubrivo u iznosu od po 3.000 dinara po hektaru. Isplata će se vršiti tokom januara, februara i marta ove godine i to prema redosledu podnošenja zahteva. Stočarima koji se bave tovom skrenuo bih pažnju da je donet novi pravilnik koji se odnosi na  rokove podnošenja zahteva za podsticaje za tov junadi, svinja, ovaca i koza. Novim pravilnikom je predviđeno da se zahtevi za podsticaje podnose od 1.januara do 15.oktobra za grla koja su predata klanici, dok za ona koja su izvezena zahtevi se podnose od 1.oktobra prethodne godine do 30. septembra tekuće godine, kazao je Ševarlić.

POSTAVI ODGOVOR