Pomoć Užičanima u smanjenju zagađenosti vazduha

Pomoć Užičanima u smanjenju zagađenosti vazduha

U cilju smanjenja zagađenosti vazduha u Užicu, i ove godine je kao i prethodne četiri raspisan javni poziv za sufinansiranje mera energetske efikasnosti, čime bi se građanima pomoglo u promeni energenata koji zagađuju vazduh u ekološke energente

1

Juče je raspisan javni poziv za sufinansiranje mera energetske efikasnosti na porodičnim kućama i stambenim zgradama u Užicu. Konkurs je otvoren do 5. aprila, kaže Dunja Đenić, članica Gradskog veća za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost.

Korisnici sredstava se obavezuju da neće koristi ugalj kao energent

-Mere energetske efikasnosti podrazumevaju nabavku i ugradnju izolacionog materijala za spoljne zidove i nabavku stolarije sa određenim termičkim svojstvima, kao i sufinansiranje kotlova na pelet i gas. Što se stambenih zgrada tiče, sufinansira se izričito nabavka kotlova na gas. Primenjivanjem ovih mera, smanjila bi se emisija štetnih gasova i suspendovanih čestica korišćenjem fosilnih goriva. Takođe, subvencijom za svaku od pomenutih mera, korisnici sredstava obavezuju se da neće koristi ugalj kao energent, čime se direktno daje doprinos u smanjenju zagađenja. Cilj ovog konkursa jeste poboljšanje kvaliteta vazduha, a to se postiže upravo korišćenjem neke od navedenih mera u zonama sa najvećom koncentracijom štetnih materija u vazduhu, a to su prema poreskim rešenjima upravo prve tri stambene zone u Užicu, navodi Dunja Đenić.

1 KOMENTAR

  1. fino .. evo ideje .. potrazite pomoc od gradskih mocnika da daju subvenciju svakom domacinstvu u uzicu i sire da kupi ruski preciscivac vazduha i ucini ovu naciju zdravijom .. danas se najcesce greje jedna ili dve prostorije u kuci, u kojima se skupe i pusaci i nepusaci i staro i mlado .. ako nista deca zasluzuju zdraviji vazduh da udisu! e o tome treba da pisete i da se da pomoc uzicanima i ne samo njima da bar disu zdravije.

POSTAVI ODGOVOR