[rstr_selector]

Ponovo pomeren rok za otvaranje prihvatilišta za nezbrinute životinje

Prihvatilište za nezbrinute životinje u Milićevcima još uvek nije otvoreno, iako je bilo najava da će krajem decembra početi sa radom. Vladan Milić, pomoćnik gradonačelnika Čačka za društvene delatnosti, kaže da je pristupni put do prihvatilišta završen, ali da dobavljač nije isporučio kompletnu opremu što je i osnovni uslov za dobijanje dozvole za rad od strane resornog ministarstva.

– U toku je nabavka preostale opreme i prema uverenjima koje smo dobili od dobavljača, 9. januara ćemo opremiti prihvatilište u potpunosti. Do sada je stiglo jedno vozilo, čekamo prikolicu i kompletiranje opreme kako bi mogli da se obratimo Ministarstvu poljoprivrede, odnosno Upravi za veterinu za dobijanje dozvole za rad. Plan je bio da se prihvatilište otvori na Dan grada ili najkasnije do kraja decembra, međutim nisu postojali realni uslovi za to jer ne možemo da se obratimo ministarstvu pre nego što se prihvatilište kompletno opremi, rekao je Vladan Milić i dodao da očekuje da će sve biti završeno krajem januara ili najkasnije sredinom februara.

Prihvatilištem će rukovoditi Zoohigijena JKP „Komunalca“

Radna jedinica Zoohigijena je skupštinskom odlukom formirana pre desetak godina, ali s obzirom da nismo imali prihvatilište, kao ni uslove za hvatanje životinja, ta služba nije bila kompletirana, kaže Vladan Milić.
– Nismo imali obučene osobe za hvatanje životinja, kao ni adekvatnu opremu, zbog čega smo sarađivali sa Požegom, a nakon toga sa Vrnjačkom Banjom. U ovoj godini očekujemo da ćemo imati dovoljno obučenih ljudi da obavljaju taj posao kako treba.

Upozorenja za nesavesne držaoce kućnih ljubimaca

Pored prihvatilišta radiće se i na odluci o dobrobiti životinja na lokalnom nivou, koja će se odnositi na držaoce životinja, navodi Milić.
– Vlasnici životinja neće više smeti da puštaju svoje pse na ulicu, odnosno biće sankcionisani za te radnje, jer ukoliko se ne zaustavi izbacivanje pasa na ulicu prihvatilište neće biti dovoljno za nezbrinute životinje. Radnici Zoohigijene će u okviru svojih nadležnosti moći da utvrde da li neki pas pripada vlasniku ili je napuštena životinja. Ukoliko se utvrdi da je životinja napuštena, biće smeštena u prihvatilište na određeno vreme, a ostale životinje će biti vraćene svojim vlasnicima uz upozorenje da ih više ne smeju puštati na ulice. Do povećanja broja pasa lutalica dolazi i zbog činjenice da određeni broj građana izbacuje na ulicu mladunce svojih ljubimaca, istakao je Vladan Milić.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести