Poplavljenima zabranjen pristup skupštinskoj govornici

Poplavljenima zabranjen pristup skupštinskoj govornici

0

Predstavnicima čačanskog Udruženja „Poplavljeni 1964. i 2014.“ ni ove nedelje predsednik Skupštine Čačka, Veljko Negovanović, nije dozvolio da se obrate rukovodstvu grada, odbornicima, a pre svega javnosti kako bi ukazali na dugogodišnji problem nebrige o održavanju priobalja Morave i kanala, zbog koje je, kako tvrde u ovom udruženju, prošle godine poplavljeno oko 400 domaćinstava u Ljubiću.

Slavoljub Bošković, predsednik ovog udruženja, kaže da su očekivali da će vlast ovog puta imati razumevanja za njihove probleme, jer nastupa kišni period tokom koga, ponovo može doći do plavljenja pojedinih delova Ljubića:

– Problem u naseljima Ljubić kej, Sajmište i Ljubić polje, datira još od 2010. godine i mi građani tih naslja od tada ukazujemo na velike rizike od poplava, međutim do prošlogodišnje poplave na tom planu ništa nije urađeno. Čak je ta poplava otkrila i neke nove probleme za koje mi nismo znali. Jedan deo bedema, kod železničkog mosta, u dužini od pet metara je bio potpuno devastiran, a i tri ustave koje treba da regulišu protok vode u branjeno područje, ili su bile neispravne ili se nije znalo ko njima gazduje. Dakle, prošlogodišnja poplava nije posledica neke više sile kako su gradski predstavnici tvrdili, već je isključivo njihova odgovornost i nerad određenih gradskih preduzeća. Godinu dana nakon poplave uspeli smo nekako, kao udruženje, da dođemo do gradonačelnika koji nas je primio i dogovoreno je da se obave određene aktivnosti na rešavanju tih problema. Intervencije na kritičnim područjima je trebalo da se odrade do kraja avgusta ove godine, međutim ništa od toga nije urađeno. Ugrađena su dva katanca i jedan lanac u odgovarajuće ustave, što simbolično govori o odnosu gradskih vlasti prema poplavljenim sugrađanima. Zaključavanje potpuno neispravne ustave je zapravo podsmevanje tim istim građanima i njihovoj zdravoj pameti. Mi kao ozbiljni ljudi ćemo ispoštovati proceduru, uostalom, nemamo izbora i već narednih dana ćemo podneti novi zahtev da se obratimo Skupštini i građanima Čačka. Ali zaključujemo da iza ovog insistiranja na proceduri stoji nespremnost gradske samouprave da bilo šta po tom pitanju uradi. Sumnjamo da iza svega stoji i revanšizam prema poplavljenim građanima, jer su oni prošle godine u ovo doba pokrenuli pitanje odgovornosti rukovodstva Mesne zajednice na Ljubić keju koja po našim procenama svoj posao u toj situaciji nije obavila na odgovarajući način. Mi sa zebnjom čekamo predstojeći kišni period, jer su uslovi za poplave sada još bolji. Čitav sistem je u još gorem stanju i posledice sledeće poplave će biti još veće, verovatno će biti ugrožena čitava leva obala Zapadne Morave – rekao je Slavoljub Bošković.

POSTAVI ODGOVOR