Poskupljenje grejanja u Čačku još neizvesno

Poskupljenje grejanja u Čačku još neizvesno

Veliki dugovi građana i privrede za grejanje u prošloj grejnoj sezoni mogu da utiču na povećanje cene grejanja u predstojećoj sezoni; cena gasa u dolarima povećana za 10 do 11 odsto

0

Javno preduzeće za grejanje u Čačku u junu je potpisalo novi ugovor za snabdevanje gasom prema kojem je cena gasa u dolarima povećana za 10 do 11 odsto u odnosu na prethodni period. Tanja Todorović, finansijski direktor ovog preduzeća, ističe da u ovom trenutku ne može da kaže da li će grejanje u Čačku poskupeti, ali naglašava da će preduzeće preduzeti sve mere i aktivnosti da do toga ne dođe.

– Do početka septembra uradićemo kalkulaciju i do tada ćemo znati da li će doći do povećanja cene grejanja za narednu grejnu sezonu. Pokušaćemo da izvršimo racionalizaciju i uštede na raznim troškovima poslovanja, ali i da povećamo procenat naplate neizmirenih potraživanja za grejanje iz prošle grejne sezone, kaže Todorović.

I dalje veliki dugovi korisnika

Čačanske toplane u najvećoj meri koriste gas i nešto malo mazut, kaže Todorović i dodaje da mazut u narednoj grejnoj sezoni možda neće ni biti korišćen.

– Kotlarnica „Prosveta“, koja je do sada koristila mazut, trebalo bi da do početka grejne sezone bude rekonstruisana i da i ona počne da koristi gas, tako da će najverovatnije gas biti jedini energent koji mi koristimo. Veliki problem nam predstavljaju veliki dugovi građana i privrede iz prošlogodišnje grejne sezone, što može da utiče na to da li će grejanje poskupeti ili ne. Građani u ovom trenutku duguju 360 miliona, a privreda 34 miliona dinara. Nas čekaju remonti i investicije da bismo na vreme počeli grejnu sezonu, tako da su dugovi veliki kamen spoticanja, rekla je Todorović.

POSTAVI ODGOVOR