Претрага
[rstr_selector]

Poskupljuje parkiranje

Zahvaljujući izmenama i dopunama Zakona o komunalnim delatnostima, parkiranje u Čačku uskoro će, najverovatnije od marta, biti skuplje 20%. Prema rečima Zorana Blagojevića, direktora „Parking servisa”, naplata parkiranja više nema status komunalne takse već cene, što znači da mora imati i obračunat PDV.

– Cene nismo menjali od 2013. godine, a ne bismo to činili ni ove godine. Ipak, zbog izmene Zakona i zakonskih odredbi koje nam nalažu da uplaćujemo PDV na račun budžeta Republike Srbije, mi smo za iznos PDV-a, odnosno za 20 % povećali cene. Cena u trećoj zoni iznosiće 19 dinara, u drugoj 30, u prvoj 50, a u ekstra zoni 65 dinara. Pravna lica će sada imati ulazni i izlazni PDV tako da za njih cena parkiranja u Čačku ostaje nepromenjena, kaže Blagojević.

Uskoro parkiranje po bojama

Blagojević naglašava da nove cene neće biti primenjivane dok ih ne verifikuje gradska Skupština i kaže da će u tom periodu „Parking servis” plaćati PDV iz sopstvenih sredstava.

– Moram da kažem da mi naše standardne prihode koristimo za poboljšanje uslova parkiranja u gradu. Već ovog proleća imaćemo novinu u smislu da ćemo sve ulice ofarbati u boju odgovarajuće parking zone. Prva zona biće obeležena, recimo, žutom, ekstra zona crvenom i tako dalje. Pored broja za SMS nalaziće se i boja zone u cilju lakše orijentacije naših sugrađana, kaže Blagojević.

Cena za „pauka” ostaje ista, a za havarisana vozila i niža

Direktor „Parking servisa” kaže da se cena za uklanjanje nepropisno parkiranih vozila neće menjati i podseća da je ona u Čačku 50% niža nego u većini drugih gradova u Srbiji.

– Kada nas neko pozove da mu prevezemo havarisano vozilo, mi smo to do sada naplaćivali 3.640 dinara. Međutim, kada poskupi parking, ova usluga će pojeftiniti na 1.800 dinara. Dakle, ova usluga će pojeftiniti više od 50%, naglašava Blagojević.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *