[rstr_selector]

Posla nema ni za omladince

U jeku sezonskih radova u većini omladinskih zadruga u Čačku ponuda poslova je veoma slaba. Vlasnici zadruga kažu da se povremeno jave potrebe za angažovanjem radnika u poljoprivrednim radovima.

Nedavno je to bilo na berbi maline, a sada je aktuelno branje nektarine i breskve. Iako je ponuda poslova značajno opala, u zadrugama očekuju da će situacija biti nešto bolja kada počne berba šljiva.

– Generalno, ponuda svih poslova je opala, međutim pored berbe voća, povremeno se jave potrebe za radnom snagom na poslovima utovara i istovara. Ovo je prva godina da je drastično opala ponuda sezonskih poslova na građevini, što ranije nije bio slučaj – izjavio je Predrag Bojović iz Omladinske zadruge Čačak.

U zadruzi „Dom“ kažu da poslodavci na poljoprivrednim gazdinstvima u poslednje vreme direktno angažuju radnike, bez posredovanja što takođe utiče na slabiju ponudu.

– Bojim se da je prošlo vreme kada su čačanski omladinci preko zadruga zarađivali za džeparac, garderobu ili knjige. Potražnja za poslom je daleko veća od ponude. Recimo, ovog leta nismo u ponudi imali upošljavanje sezonaca na zameni radnika na godišnjem odmoru, što je ranijih godina bio čest slučaj – kaže Milijan Pavlović iz omladinske zadruge „Dom“.

U omladinskim zadrugama navode da u pojedinim periodima na spisku imaju i po više stotina klijenata koji traže bilo kakav sezonski posao. Interesovanje omladinaca svakodnevno raste, međutim ponuda je iz meseca u mesec sve manja.

Поделите вести

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *