Poslovnik usvojen sa dva glasa više od proste većine

Poslovnik usvojen sa dva glasa više od proste većine

- I ta dva glasa više čačanska vlast je kupila, tvrdi Dragan Ćendić, odbornik Dveri

0

Iako je prošle godine predsednik Skupštine Čačka rekao da će u izradi novog poslovnika učestvovati i vlast i opozicija i to na dobrobit svih građana Čačka, opozicija je predlog poslovnika videla tek sedam dana pre same sednice. A da paradoks bude veći, poslovnik je usvojen tek kada je u sali ostao samo jedan opozicioni odbornik jer je u međuvremenu sve ostale predsednik Skupštine udaljio iz skupštinske sale ili su je sami napustili. Dragan Ćendić, odbornik Dveri koji je jedini uspeo da ostane na sednici, kaže da je ostao u sali nadajući se da će bar neko iz vladajuće većine iz moralnih razloga odustati od glasanja za poslovnik koji nikome ne ide u prilog, a ponajmanje građanima.

– To se, naravno, nije desilo i oni su usvojili poslovnik sa 39 glasova „za“. A još nigde u Srbiji nije zabeleženo da poslovnik bude usvojen sa samo dva glasa više od proste većine. Pri tom, i ta dva odbornika je trenutna vlast u Čačku kupila, kaže Ćendić.

Poslovnik sadrži protivustavne odredbe

Ćendić kaže da je juče sa govornice uporno ponavljao sve propuste koje je predsedavajući Skupštine napravio tokom usvajanja poslovnika da bi građani Čačka bolje razumeli o čemu se radi.

– Ne sme poslovnik da bude usvojen sa 50 opomena koje je u međuvremenu predsedavajući izrekao odbornicima. Istovremeno, 11 odbornika je bilo isključeno sa sednice. To je bruka i sramota koja će ostati upisana u anale srpskog parlamentarizma i to neka ide na čast Srpskoj naprednoj stranci i satelitima okupljenim oko njih. Usvojeni poslovnik se u jednom svom delu ne podudara sa Ustavom Srbije i to u onom koji se tiče zaštite podataka o ličnosti zbog čega ćemo se obratiti Ustavnom sudu, rekao je Ćendić.

POSTAVI ODGOVOR