Poučeni iskustvom, sami sprečavaju štete od poplava

Poučeni iskustvom, sami sprečavaju štete od poplava

0

U maju 2014. godine, kada su katastrofalne poplave pogodile veliki deo Srbije, među prvima su stradala naselja i meštani pojedinih delova Čačka kada je bilo poplavljeno i oko sto domaćinstava na Ljubić keju i Sajmištu.

I ove godine je bilo problema, ali uz angažovanje samih građana veće štete su izbegnute, rekao je Slavoljub Bošković, predsednik Udruženja „Poplavljeni 1965. i 2014.“

– Ovog 7. februra smo se, na sreću, ipak spasili, najviše zahvaljujući angažovanju građana koji već imaju iskustvo sa poplavama u 2014. godini. Ustava na kanalu koja služi za kontrolu protoka vode je spuštena u zadnji čas, tako da je smanjen protok vode u samom kanalu iz kojeg je voda već počela da se preliva u ugroženo područje.

Veliku pomoć su nam pružili i pripadnici MUP-a koji su tu ustavu čuvali da se ne bi zloupotrebila kao prethodni put. Oni su prvi shvatili ono što nisu ni gradska uprava, ni stručnjaci „Srbijavode“, a to je da tom ustavom neko treba da upravlja. Dozvolili su nam da ustavu u zadnjem trenutku spustimo i da sprečimo plavljenje već ugroženog područja. Pomogla je tu i mobilna pumpa velikog kapaciteta koju je ovaj grad dobio prošle godine, a koja je u zadnjem času aktivirana i znatno smanjila pritisak vode iz kasete kod rečice Moravac – rekao je Slavoljub Bošković.

POSTAVI ODGOVOR