Požega: Rekonstrukcijom starog izvorišta do sigurnijeg vodosnabdevanja

Požega: Rekonstrukcijom starog izvorišta do sigurnijeg vodosnabdevanja

Nepogode, havarije i nestašice vode u letnjem periodu bile su na strani argumentacije požeške opštine u pogledu neophodnosti rekonstrukcije starog izvorišta

0
Ilustracija

U opštinskoj upravi u Požegi juče je održan sastanak na kome je formalno označen početak realizacije projekta rekonstrukcije starog izvorišta koje nije u upotrebi više od 30 godina.

Rade Marković iz opštine Požega kaže da je cilj da se staro izvorište osposobi za upotrebu kao alternativa u situacijama havarija na vodovodnoj mreži, nestašice ili restrikcija vode.

– Ovaj sastanak je bio sazvan sa namerom da se uvede u posao izvođač radova, a to je firma „Hidrokontrol” iz Niša. Posle više od decenije nastojanja i preko dve godine intenzivnih aktivnosti lokalne samouprave, a posebno Javnog preduzeća „Razvojna agencija“ i njenog direktora Slavka Dobrića, Kancelarija za javna ulaganja je odobrila ovaj projekat. Glavni problem do sada je bio to što Požega već ima pijaću vodu sa vodosistema Rzav, pa su procene govorile da dodatna izvorišta nisu neophodna. Međutim, teške nepogode, havarije i nestašice vode u letnjem periodu ipak su bile na strani argumentacije požeške opštine, pa je Kancelarija za javna ulaganja odobrila nešto više od 23 miliona dinara za rekonstrukciju starog izvorišta. Požeška „Razvojna agencija“ je pripremila projekat, a Javno komunalno preduzeće „Naš dom” kao vlasnik zemljišta se u ovom projektu pojavljuje kao investitor. Počeo je da teče ugovorom predviđeni rok za završetak radova, a to je u ovom slučaju 90 dana.

Voda sa izvorišta visokog kvaliteta, može se koristiti bez hlorisanja

Rade Marković kaže da je upotreba vode sa ovog izvorišta zabranjena zbog havarije na Železničkoj stanici u Požegi kada se izlila nafta, nakon čega su se pojavile neke alternative, a ubrzo i vodosnabdevanje sa Rzava, pa je ovo izvorište na neki način palo u zaborav.

– Prošlo je mnogo godina, često su se javljale restrikcije vode preko leta, tako da smo počeli da razmišljamo da probamo da se prekačimo sa Vrutaka, kako bismo imali alternativu kada dođe do nekih nepovoljnih situacija. Ipak smo odlučili da probamo da revitalizujemo, odnosno rekonstruišemo ovo staro izvorište. Analize vode su pokazale da je ona toliko dobrog kvaliteta da se može koristiti bez hlorisanja. To je arterski bunar dubine preko 60 metara, a nalazi se kod nove crkve, odnosno kod Doma zdravlja. Istina, imaćemo problem da se od tog izvorišta do brda na kome se nalazi rezervoar ispumpava voda, moraćemo da uradimo novi cevovod jer je stari za bacanje. Taj postao nas čeka u narednih godinu do dve, zaključuje Marković.

POSTAVI ODGOVOR