Претрага
[rstr_selector]

Praćenje potreba tržišta rada kroz anketiranje poslodavca

Nacionalna služba za zapošljavanje juče je počela anketiranje poslodavaca širom Srbije sa ciljem kontinuiranog praćenja potreba tržišta rada. Ana Dojčilović, načelnica Odeljenja za posredovanje pri zapošljavanju u čačanskoj filijali NSZ-a, podseća da je ovo sedma godina u kojoj se anketa sprovodi i kaže da će ovogodišnjom anketom biti obuhvaćeno oko 5.000 poslodavaca iz svih oblasti rada.

– U Moravičkom okrugu anketom će biti obuhvaćeno oko 220 poslodavaca, vlasnika malih, srednjih i velikih preduzeća i preduzetničkih radnji. Na ovaj način poslodavci će moći da se izjasne o sopstvenim planovima zapošljavanja i neophodnim veštinama i znanjima koje potencijalni zaposleni treba da poseduje. Rezultati ovogodišnje ankete, baš kao što je to bio slučaj i prethodnih godina, biće korišćeni za procenjivanje na tržištu rada, za usklađivanje usluga i mera koje pruža Nacionalna služba za zapošljavanje sa potrebama privrede, kao i za poboljšanje kvaliteta usluga naše službe, kaže Dojčilović.

U anketi učestvuju samo odgovorni poslodavci

Načelnica Odeljenja za posredovanje pri zapošljavanju u Filijali Nacionalne službe za zapošljavanje u Čačku naglašava da je svrha anketiranja poslodavaca da se identifikuju deficitarna zanimanja u svim regionima i to po privrednim sektorima.

– Informacije koje dobijemo ovim anketiranjem nisu od koristi samo nama nego i samim poslodavcima, ali i obrazovnim institucijama. Prilikom odabira poslodavaca za anketu u određenoj godini ne uzima se u obzir model slučajnog uzorka, nego se primenjuju za to utvrđene metode. Međutim, ja o njima ne mogu da govorim s obzirom na to da spiskove pravi naša direkcija u Beogradu, a mi u Čačku samo dobijemo pripremljen spisak. Ono što sigurno znam jeste da se za anketu uzimaju isključivo poslodavci koji redovno izmiruju svoje zakonske obaveze po pitanju poreza, doprinosa, prijave radnika i drugih prinadležnosti, rekla je Dojčilović.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести