[rstr_selector]

Предавање о др Драгиши Мишовићу у Народном музеју Чачак

Његовој сахрани у Чачку присуствовало је око 15.000 људи из целе Југославије. По њему данас носи назив Клиничко-болнички центар у Београду, као и школе и улице у Чачку, Београду и другим градовима Србије.

У оквиру програмске целине под називом „Слобода или ништа”, у организацији Народног музеја у Чачку током године су одржана бројна предавања о познатим Чачанима и другим личностима које су обележиле историју овог дела Србије. Наредно предавање биће одржано у четвртак 2. новембра, када ће о значају и постигнућима др Драгише Мишовића, чувеног српског лекара, говорити историчар Немања Трифуновић, најавила је Делфина Рајић, директор Народног музеја Чачак.

– Др Драгиша Мишовић, чачански лекар, хуманиста и политички активиста рођен је у селу Кулиновци 4. марта 1898. године. Као добровољац је учествовао у Првом светском рату и са српском војском је прошао албанску голготу. Школовао се у Француској где је положио матурски испит, а дипломирао је на Медицинском факултету у Прагу. Бесплатно је лечио сиромашне пацијенте у својој ординацији. Као члан Комунистичке партије Југославије хапшен је, а 18. јануара 1939. године преминуо је од последица саобраћајне несреће у Београду. Његовој сахрани у Чачку присуствовало је око 15.000 људи из целе Југославије. По њему данас носи назив Клиничко-болнички центар у Београду, као и школе и улице у Чачку, Београду и другим градовима Србије.

Предавање ће бити одржано у Галерији Народног музеја са почетком у 19 часова.

Поделите вести

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести