Претрага
[rstr_selector]

Предавање о Танаску Рајићу вечерас у Народном музеју Чачак

Вечерас ће др Радомир Поповић говорити о Танаску Рајићу који се у историјској перцепцији доживљава као херојска личност српске револуције и кога јуначка погибија сврстава у ред српских јунака који су свесно жртвовали свој живот за слободу српског народа…”

У Народном музеју у Чачку, вечерас ће бити одржано предавање о Танаску Рајићу.  Програм се организује у оквиру сегмента „Слобода или ништа”, Националне престонице културе Србије. Концепт сегмента „Слобода или ништа” објаснила је Делфина Рајић, историчар уметности и директор Народног музеја у Чачку.

– Основна замисао програма „Слобода или ништа” у оквиру Националне престонице културе 2023, темељи се на потреби истицања личности које су обележиле прошлост нашег града, што је условило стварање посебног идентитета као јединственог скупа особина и обележја која су обезбедила трајну препознатљивост у поређењу са другим местима.

На вечерашњем предавању ће бити речи о херојској личности и жртвовању Танаска Рајића, али и о чињеницама из његовог живота.

– Вечерас ће др Радомир Поповић говорити о Танаску Рајићу који се у историјској перцепцији доживљава као херојска личност српске револуције и целокупне националне историје. Његова јуначка погибија сврстава га у ред оних српских јунака који су свесно жртвовали свој живот за слободу српског народа. Ликовне представе Рајићеве јуначке погибије у Бици на Чачку у Другом српском устанку, урезане су у колективну меморију српског народа. Друга важна одредница Рајићеве историјске личности је та што је за време Првог српског устанка био заставник, односно барјактар вожда Карађорђа. У другом делу предавања биће сумиране и представљене неспорне чињенице из Рајићевог живота.

Предавање ће се одржати у Галерији Народног музеја, са почетком у 19 часова.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *