Претрага
[rstr_selector]
Foto: Dveri

Predsednik MZ Trnava: Nismo uočili nepravilnosti sa preusmeravanjem Trnavske reke

Mesni odbor Trnava čačanskog Pokreta Dveri ukazao je pre nekoliko dana na moguće ekološke posledice pregrađivanja korita Trnavske reke i usmeravanja vode u cevi. Radmila Živković, odbornica Dveri u Skupštini Čačka, tom prilikom je rekla da je onaj ko je dao dozvolu za preusmeravanje toka reke trebalo da poštuje Zakon o vodama i da „niko nema pravo da prisvoji i preusmeri vodu za svoje potrebe dok ostali svet zbog toga trpi”, dodajući da je „Trnavska reka stavljena u cevi i bukvalno zarobljena”.

Raško Sekulić, predsednik Saveta mesne zajednice Trnava, kaže da se do sada niko od meštana nije obratio ukazujuću na ovaj problem i da on obilaskom terena nije primetio da je reka preusmerena, niti da uopšte taj problem postoji.

– Niko se Savetu mesne zajednice nije obratio sa žalbom. Ja zahvaljujem meštanima na njihovoj brizi ali treba da se obrate, pisanim ili usmenim putem, ili Savetu ili nadležnim institucijama sa konkretnim problemom i navođenjem parcele na koju se on odnosi. Ja sam obišao Trnavsku reku i nisam primetio nikakvo ucevljenje niti preusmeravanje vode.

Mostići za prelaz preko reke?

Upitan da definiše šta tačno predstavlja betonirana cev koja se vidi na fotografijama koje su uz saopštenje dostavili iz Mesnog odbora Dveri u Trnavi, Sekulić kaže:

Foto: Dveri

– U delu prema manastiru Blagoveštenje postoje cevi i mostići za prelaz preko reke, ali nismo uočili nikakvu veću nepravilnost. Postoji par mesta na kojima reka prolazi kroz dvorišta ili imanja vlasnika i taj deo je malo uređen kamenom, odnosno izbetoniran. Prelazi se nalaze tu više od 20 godina, preko njih ljudi prelaze prema svojim imanjima ali nismo primetili da se nešto novo promenilo. Ako neko od meštana primeti može slobodno da nam se obrati i ukoliko postoji ugrožavanje javnog dobra mi ćemo reagovati. Međutim, ponavljam, nama se niko nije obratio.

Foto: Dveri

Problem izlivanja reke i otpada koji se u nju sliva zbog nepostojanja kanalizacije u Gornjoj Trnavi je delimično rešen, kaže Sekulić.

– Mi smo više puta pisali zahtev Gradu i imamo obećanje da je u planu da se produži kanalizacija i za gornji deo Trnave. Da li će to biti u ovoj ili sledećoj godini ne znam, ali verujem da će biti zainteresovanih meštana. Međutim, što se tiče zagađenja reke za sada je stanje dobro. Stiglo se sa čišćenjem kilometar i po od izvora. Kanal, takozvani Steovića potok, je u jednom delu u kome je dolazilo do izlivanja i plavljenja malo produbjen i očišćen, tako da ne očekujemo dodatne problem, ali taj posao mora ponovo da se radi svake 2 do 3 godine, kaže Sekulić.

Поделите вести

2 одговора

  1. Ako predsednik MZ Trnava ne vidi pregradjivanje reke,to ne znaci da je sve u redu. Fotografija sve govori.To vidimo svi mi koji idemo u Manastir.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *