Претрага
[rstr_selector]

Prekid sednice Skupštine Čačka: Dve strane parlamentarizma

Jučerašnji prekid sednice Skupštine Čačka, Aleksandar Maksimović, šef najbrojnije odborničke grupe, objašnjava opstrukcijama odbornika Dveri. On tvrdi da bi parlament radio do duboko u noć kako bi obradili što više tačaka dnevnog reda, ali da su ih Dverjani u tome onemogućili.

– Ponovo su odbornici Dveri, konstantno, tokom čitavog dana vršili opstrukciju, kršili Poslovnik i na sve druge načine pokušavali da ovu sednicu ne privedemo kraju. To im je na kraju i uspelo. Milica Prokić, zamenica šefa odborničke grupe Dveri, je posle dve opomene, oduzimanja reči i isključenja sa sednice, odbila da napusti skupštinsku salu i zbog toga je Skupština prestala sa radom. Sve se to desilo dok se govorilo o novcu koji roditeljima treba vratiti za onoliko koliko su više uplaćivali za korišćenje vrtića, a zbog čega ih je grad pozvao da potpišu vansudska poravnanja. Veliki broj roditelja je i pristao, ali mnogi su podlegli takozvanom advokatskom lobiju zbog čega grad sada umesto 60 ili 70 miliona dinara treba da isplati 160 miliona, rekao je Maksimović.

Novi Poslovnik o radu Skupštine – dvojni aršini

Opomenu izrečenu Milici Prokić, doktor Aleksandar Radojević iz opozicione grupacije „Za napredniji Čačak“ vidi kao mogućnost koju je novi Poslovnik o radu Skupštine dao predsedavajućem da sednicu prekine onda kada vlasti to odgovara.

– Onog trenutka kad je Milica Prokić ubola u osinjak i pitala gde su pare i ko je odgovoran za to, ona je opomenuta i uskraćena da govori na tu temu. Novi Poslovnik dozvoljava da se sednica prekine izricanjem opomene onda kada je predsedavajućem to zgodno, odnosno kad bude napadnut neko ko je odgovoran za manjak od 160 miliona dinara u gradskoj kasi zbog pogrešnog činjenja ili namerno pogrešnog činjenja. Iako se to činjenje dogodilo tokom prethodne vlasti, neko iz tog perioda sedi i u odborničkim klupama aktuelnog saziva. To je po nama nedopustivo. Ako smo parlamentarna Skupština, onda parlamentarizam ne dozvoljava da neko ima pravo da govori samo o onome što se nekom sviđa. A kad nam se ne sviđa onda ti jednostavno uzmemo reč i izbacimo te sa sednice, rekao je Radojević.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *