Претрага
[rstr_selector]
Фото: Нада Зганк

Pretty Loud вечерас у Културном центру Чачак – музика која разбија предрасуде о Ромкињама

Кроз своје текстове шаљу јасне поруке о важности образовања, праву на сопствени избор, самосталност и поручују да „рани бракови нису ромска традиција“.

Уз традиционални поздрав Bibijako sastipe (У здравље, Бибијо), у Чачку – првој Националној престоници културе Србије, данас почињу Дани ромске културе који ће трајати до 12. априла као део програма „На калдрми“ , пројекта „Чачанска родна“.

Бибија, ромска заштитница, исцелитељка и још увек неканонизована светица слави се међу Ромима православне вероисповести широм света. Прослава Бибије, која од 1929. има и своју икону, на којој је исцелитељка окружена ромском децом, од 2019. уврштена је у Националну листу нематеријалног културног наслеђа Републике Србије.

У оквиру Дана ромске културе, вечерас ће у Великој сали Културног центра бити одржан концерт бенда Pretty Loud, који је први ромски женски хип-хоп бенд. Настао је у оквиру GRUBB фондације 2014. године на иницијативу групе девојака и младих жена од 15 до 27 година.

Познато је да су Ромкиње углавном домаћице, да рано напуштају школу и удају се младе. Међутим, Pretty Loud разбија овај стереотип. Стварајући јединствену музику поносно спајају реп и хип хоп са ромским звуком, а савремене и урбане покрете са традиционалним плесом. Кроз своје текстове шаљу јасне поруке о важности образовања, праву на сопствени избор, самосталност и поручују да „рани бракови нису ромска традиција“.

Концерт почиње у 21 час.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *