[rstr_selector]

Previsoki računi za grejanje posledica neracionalne potrošnje

Previsoki računi za grejanje, koji su korisnicima u Čačku stigli za decembar, posledica su neracionalne potrošnje toplotne energije, rečeno je danas u JKP za grejanje.

Na današnjoj konferernciji za novinare, koja je i održana zbog brojnih pritužbi građana na iznose na računima, moglo se čuti i da su se visoki računi u ovom periodu grejne sezone očekivali, imajući u vidu da je na snazi tarifni sistem naplate grejanja po utrošku.

Između ostalog, danas je rečeno i da građani nisu bili zainteresovani da štede energiju, a da je najviše problema oko uvećanih računa bilo u zgradama gde vertikale prolaze kroz stanove, rekao je Obrad Stevanović, direktor ovog preduzeća i dodao.

– Očekivana je reakcija nas zaposlenih ovde u javnom komunalnom preduzeću da će građani reagovati na način na koji reaguju i na iznose koji su prikazani u računima. Prvo ono što želim da kažem je da niko iz javnog komunalnog nije doneo odluku da se primenjuje tarifni sistem obračuna energije. Skupština grada Čačka na sednici koja je održana jula 2011.godine donela je odluku o primeni tarifnog sistema za obračun priključne snage i isporučene toplotne energije grada Čačka. Takođe je na sednici Skupštine grada održane 6. i 8. jula 2010. godine doneta odluka o uslovima i snabdevanju toplotne energije grada Čačka. Prvi put ove godine se primenjuje tarifni sistem obračuna i on je stupio na snagu od prvog avgusta. Ono što želim da naglasim je da više nikada u toku grejne sezone od 15. oktobra do 15. aprila građani neće dobijati za jedan mesec isti račun. Sve će zavisiti od spoljne temperature i od utrošene energije. Tarifni sistem naplate se formira iz dva dela takozvani fiksni deo koji se plaća tokom cele godine i on iznosi negde za stan od 50 kvadrata oko 1400 dinara. Varijabilni deo odnosno deo utrošene energije koji je utrošio stan ili stambena zgrada je u zavisnosti od projektne instalacije. To je utrošena energija koju su građani trošili. Ta dva dela se sabiraju i oni se plaćaju tokom grejne sezone. Fiksni deo se plaća tokom letnjeg perioda. Najlakše je bilo ustanoviti deo utrošene energije tamo gde su stanovi novoizgrađeni, gde su vertikale kroz stepeništa. Tu svaki stan ima svoje brojilo za utrošak energije tačno precizno očitano. Ti računi uopšte nisu sporni jer tu postoji mogućnost štednje pošto svaki građanin može da štedi i da privije ventil kada mu je vrućina. Ti računi su relativno niski. Najveći problem je kod stambenih jedinica gde vertikale prolaze kroz stanove. Utrošak energije se meri na jednom mestu, raspodela se vrši prema grejnoj površini, a to je procentualno koliko je grejna površina zastupljena u odnosu na površinu cele zgrade. I tu može da dođe do štednje ako građani žele, ali izgleda da nisu obratili pažnju, pa su računi malo uvećani u odnosu na mesec novembar. Poenta primene tarifnog sistema je štednja energije. Ministarstvo energetike je donelo odluku gde moramo primeniti racionalno korišćenje toplotne energije. Zato se i uvodi ovaj tarifni sistem. Uveden je u većini gradova Srbije. Čačak je ponajviše odmakao u primeni tog sistema jer se primenjuje vec treću godinu. Ali ove godine se prvi put primenjuje na području celog grada. Najbolji primer štednje je u Nemanjinoj ulici gde je tarifni obračun uveden pre dve godine. Prve godine su takođe bili enormno veliki računi, pa je građanima objašnjeno šta treba da urade tako da sada imamo račune koji su vrlo prihvatljivi. Ono sto želim da naglasim je da je zbir koštanja grejanja na nivou dvanaest meseci kada se primenjuje tarifni sistem grejanja i zbir kada se primenjuje fiksni sistem grejanja mora da donese minimum bar 10 % manji račun na nivou godine – rekao je Obrad Stevanović.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести

Kултура | Вести | Одабране вести

Концерт хора чачанске Гимназије

28.02.2024
Вести | Одабране вести

Воће цвета кад му време није

28.02.2024