Претрага
[rstr_selector]

Прича о накиту чачанског Музеја од сутра пред публиком у Фочи

„Поставка садржи најстарије предмети које је човек користио од свог постанка до данас у сврху украшавања, а који су део палеонтолошке и античке збирке Народног музеја Чачак”

У Музеју Старе Херцеговине у Фочи¸у среду 28. јуна биће отворена изложба Народног музеја Чачак под називом „Прича о накиту”, која је чачанској публици приказана прошле године током манифестације „Ноћ музеја”.

Делфина Рајић, историчар уметности и директор Народног музеја Чачак, најавила је да ће публика у Фочи имати прилику да види поставку која садржи најстарије предмете које је човек користио од свог постанка до данас у сврху украшавања, а који су део палеонтолошке и античке збирке чачанског Музеја.

– Народни музеј у Чачку, као чувар колективне свести и сећања, уз материјално благо које поседује и које је распоређено у различитим збиркама, своју мисију шири већ више од седам деценија. Сутра у 20 часова, у Музеју старе Херцеговине у Фочи, изложбом „Прича о накиту ” започињемо причу о прастарој људској потреби. Причу о нераскидивој вези човека и накита, о његовом утицају на културу, уметност и религију која траје до данас. Накит је део људске историје и културе, а са собом носи много симболике и скривених значења. Његово порекло се скрива у најдубљим слојевима људске историје. Данас када занатске технике омогућавају стварање врхунског дизајна, накит има различите намене. Од модних додатака, до симбола љубави и пријатељства. Израђује се од различитих материјала, има своју улогу у уметности и култури где се користи за изражавање емоција, причање прича и преношење вредности. Накит је увек био симбол лепоте, креативности и индивидуалности. Са накитом славимо најбитније тренутке у нашим животима. Срећни смо када га имамо, наслеђујемо и чувамо као дао породичне традиције. Улепшава нам живот и чува причу о нама. Надам се да ће становници Фоче уживати у изложеном благу. А ово неће бити крај наше приче и нашег дружења, које смо започели претходне године.

Изложба ће бити отворена за посетиоце до 1. августа.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести