Prinos šljive za 70% manji nego prošle godine

Prinos šljive za 70% manji nego prošle godine

Mali prinos, ali i loš kvalitet zbog mraza i suše, doneli su proizvođačima bar relativno dobru cenu kilograma šljive – ova voćka se za hladnjače otkupljuje po ceni od 35, a za izvoz po ceni od 45 do 55 dinara po kilogramu

0

Otkupljivači šljive u čačanskom kraju ocenjuju da su rod i kvalitet ovogodišnjeg prinosa šljive veoma loši i navode da su plodovi sitni sa velikim oštećenjima od sunca. Istovremeno, otkupljivači ističu da je prinos umanjen za više od 70% u odnosu na prošlu godinu. Ipak, upravo to je doprinelo da cena ovog voća bude nešto viša. Kilogram šljive za hladnjače otkupljuje se po ceni od 35, dok se kilogram šljive za izvoz, za nemačko ili rusko tržište konkretno, otkupljuje po ceni od 45 do 55 dinara. Najveća otkupljena količina šljiva, kažu otkupljivači, završava u hladnjačama u kojima se zamrzava, a zatim prodaje i dalje prerađuje.

Otkupljivači iz drugih krajeva Srbije traže čačanske šljive

S obzirom na smanjenu količinu ovogodišnjeg roda, šljiva ove godine nema u svim selima čačanskog kraja. Kao mesta u kojima ih ima otkupljivači posebno ističu Lipnicu, Rajac i okolna sela, ali i Miokovce, Pranjane, Gornju Gorevnicu, Milićevce i Prijevor. Inače, otkupljivači iz čačanskog kraja najviše sarađuju sa kupcima iz Ljubovije, Osečine i Valjeva, a zadovoljstvo saradnjom je obostrano. Kažu da su isplate redovne, uvek preko računa i to samo dan po preuzimanju robe.

PODELI

POSTAVI ODGOVOR