Pripreme za izgradnju tunela „Kadinjača“

Pripreme za izgradnju tunela „Kadinjača“

Za izgradnju tunela koji bi put između Užica i Bajine Bašte skratio za šest i po kilometara, neophodno je pripremiti obimnu dokumentaciju, obaviti geološka istraživanja i naći investitora

0

Put od Užica do Bajine Bašte uskoro bi trebalo da bude skraćen izgradnjom tunela “Kadinjača”. Prema rečima Ivana Markovića, koordinatora ovog projekta u bajnobaštanskoj opštini, u toku je priprema projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju tunela ispod prevoja Kadinjača.

– Raspisani su tenderi za idejni projekat, plan detaljne regulacije i brojna prateća dokumenta. U ovoj pripremnoj fazi obavićemo kompletna geološka istraživanja i pripremiti svu potrebnu dokumentaciju za građevinsku dozvolu. Posle toga očekuju nas pregovori sa investitorima za izgradnju tunela. Inače, opština Bajina Bašta i grad Užice su pre dve godine dobili 130.000 evra od Evropske unije za izradu generalnog projekta i studije opravdanosti za izgradnju ovog tunela, tako da tu dokumentaciju već posedujemo, kaže Marković.

Višestruki značaj budućeg tunela

Projektovana brzina kretanja vozila kroz tunel biće 80 kilometara na sat čime će putovanje između Užica i Bajine Bašte biti skraćeno za 20 minuta. Međutim, Ivan Marković kaže da su prednosti izgradnje tunela mnogo značajnije od navedenog.

– Na prevoju Kadinjača javljaju se mnogi bezbednosni i drugi problemi, naročito u zimskom periodu. Kamioni i šleperi se zaglavljuju i blokiraju saobraćaj, a stanovništvo ne može normalno da se kreće ka prvom regionalnom centru i zdravstvenim ustanovama. Pri tom, izgradnjom mosta Ljubovija-Bratunac dobijamo direktnu vezu između celog Podrinja i Zapadne Srbije što će pospešiti ekonomski razvoj celog regiona, kaže koordinator izgradnje tunela “Kadinjača”.

Dug put do početka izgradnje

Izgradnjom tunela ispod Kadinjače biće izmenjena trasa postojećeg državnog puta koji spaja Užice I Bajinu Baštu skraćujući ga za šest i po kilometara.

– Tunel bi trebalo da bude dug 1.344 metra, a vrednost investicije će, prema projektu i izabranom rešenju na koje je Državna reviziona komisija već dala saglasnost, iznositi 26 miliona i 700.000 evra. Nakon što smo dobili tu saglasnost i pozitivno mišljenje, kod Ministarstva privrede smo konkurisali za sredstva koja su nam potrebna za ovu fazu za koju je trenutno raspisan tender. Dobili smo za te namene 40 miliona dinara i nadamo se da ćemo već krajem septembra potpisati ugovore sa izabranim projektantima. S obzirom na obim i kompleksnost posla, rok za izradu idejnog projekta i plana detaljne regulacije biće 365 dana. Uzimajuću u obzir i sve druge obaveze koje su pred nama očekujem da 2019. godine počnemo da razgovaramo o početku izgradnje tunela, rekao je Marković.

 

POSTAVI ODGOVOR