[rstr_selector]

Privrednicima preskupo zemljište u Industrijskoj zoni u Konjevićima

Čačanski privrednici koji planiraju investicije u budućoj Industrijskoj zoni u Konjevićima imaju problem sa usitnjenim posedima na tom zemljištu, zbog čega su se nedavno obratili Privrednoj komori Srbije sa zahtevom da ih podrži u nameri da se promeni zakonska procedura koja bi olakšala konverziju, odnosno prevođenje zemljišta iz poljoprivrednog u industrijsko.

Mihailo Jović, član Gradskog veća za oblast privrede i ekonomskog razvoja, kaže da još uvek nema pomaka u rešavanju tog problema.

– Odgovor iz Privredne komore je pozitivan, ali predlog naših privrednika nije baš najbolji, možda bi bio oboren na ustavnom sudu. Napravili smo dogovor kako ćemo dalje nastupati. Predlog Privredne komore je da mi ne predlažemo rešenje već da samo iznesemo problem koji imamo, pa da očekujemo odgovor Vlade koja bi mogla da nađe pravno prihvatljiv način da se postojeći problemi prevaziđu, kaže naš sagovornik.

Cena ara zemlje u industrijskoj zoni oko 1.500 evra

Mihailo Jović smatra da preimenovanjem zemljišta iz poljoprivrednog u industrijsko vlasnici imanja neće imati interes da plaćaju porez na to građevinsko zemljište, što će možda biti jedan od motiva da spuste cenu i prodaju imanje zainteresovanim privrednicima.

– Kada poljoprivredno zemljište bude preimenovano u građevinsko, tržište će se sigurno regulisati. Poreske prijave zemljoradnicima će biti veće, pa će oni verovatno imati želju da to zemljište prodaju. Ono što budu uzgajali na tom zemljištu verovatno neće moći da pokrije troškove poreza na imovinu. Nadamo se da će se tržište normalizovati i da će se postići neka cena koja će odgovarati obema stranama. Na primer, u Zrenjaninu jedan ar zemljišta u opremljenoj industrijskog zoni košta oko 900 evra, dok je kod nas neopremljeno zemljište oko 1.500 evra po aru, što je zaista velika razlika, zaključuje Jović.

Поделите вести

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *