Претрага
[rstr_selector]

Probijen treći tunel za akumulaciju na Rzavu

Na gradilištu brane i akumulacije Svračkovo u Arilju sinoć je probijen treći tunel u dužini od 126 metara, kroz koji će ići cevovod do postojeće fabrike, kaže Zoran Barać, direktor Javnog preduzeća „Rzav“. Barać navodi da se uporedo završavaju sve potrebne aktivnosti za ubacivanje čeličnog cevovoda prečnika 1.400 milimetara u dužini od 120 metara u tunel temeljnog ispusta koji je prethodno probijen.

-Što se tiče aktivnosti na samom gradilištu, probijen je tunel za vodosnabdevanje dužine 126 metara i kroz njega će ići cevovod za vodosnabdevanje, a to je treći tunel na ovom našem značajnom objektu. Početkom godine je probijen optočni tunel i to je najveći tunel čiji je prečnik osam i po metara, a dužina 240 metara, pa smo sada u fazi priprema za betoniranje tog tunela, a to su veoma zahtevni radovi. Takođe, u tunelu temeljnog ispusta koji je ranije probijen, vršimo pripremu za ubacivanje čeličnog cevovodovoda prečnika 1400 milimetara koji će kasnije da se betonira i plombira, navodi naš sagovornik.

Novi cevovod će omogućiti smanjenje troškova za električnu energiju

Barać dodaje da će troškovi za električnu energiju biti smanjeni za dve trećine nakon završetka cevovoda od šest kilometara i akumulacije kroz tunel.

-Kroz treći tunel koji je probijen sve do postojeće fabrike, ići će cevovod dužine šest kilometara koji moramo da uradimo. Sada je koncepcija da se snabdevamo sa privremenog vodozahvata Ševelj. Kada se završi akumulacija kroz tunel koji probijamo i kada uradimo cevovod od šest kilometara, voda će gravitaciono dolaziti do fabrike, a to je veoma značajno jer će se na taj način smanjiti troškovi za električnu energiju koji su trenutno ogromni zbog prepumpavanja sirove vode, kaže Barać.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести