Претрага
[rstr_selector]

Produženo čuvanje medicinske dokumentacije opterećuje arhive zdravstvenih ustanova

Novi Zakon o medicinskoj dokumentaciji i evidencijama u oblasti zdravstva predvideo je čuvanje nekih dokumenata trajno, a nekih 90 do 100 godina.

Lela Pavlović, direktorka Međuopštinskog istorijskog arhiva u Čačku, smatra da to predstavlja opasnost jer može da optereti arhive zdravstvenih ustanova zbog čega bi bar deo medicinske dokumentacije trebalo čuvati u saradnji sa Arhivističkim društvom Srbije.

Neophodna jedinstvena lista za sve medicinske ustanove

– Ovaj zakon je stupio na snagu 1. januara prošle godine i on dozvoljava da se liste kategorija medicinske dokumentacije usaglase u određenom vremenskom roku. Ono što može da bude opasnost jeste to što su rokovi čuvanja medicinske dokumentacije produženi, što bi u određenom trenutku moglo da optereti arhive u medicinskim zdravstvenim centrima. Mi smatramo da treba da postoji jedinstvena orijentaciona lista za sve medicinske ustanove na teritoriji Srbije i da to treba da ide preko Arhivističkog društva, naravno uz saglasnost i pomoć medicinskih stručnjaka koji tačno znaju šta, gde, kako i koliko im treba. Predlog podružnice Arhivističkog društva Srbije, u okviru koje se nalazi sedam arhiva, je da se te liste kategorija medicinske dokumentacije rade u neposrednoj saradnji sa arhivima, kaže Lela Pavlović.

Prema njenim rečima, novim Zakonom o medicinskoj dokumentaciji i evidencijama u oblasti zdravstva predviđeno je da se trajno čuvaju matične knjige, stomatološki kartoni, registri, kao i podaci koji se vode u elektronskom obliku.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести