Претрага
[rstr_selector]

Prolećni projekti „Gradskog zelenila“

-Jedna od naših osnovnih delatnosti je uređenje i ulepšavanje grada, da stvorimo lep i prijatan ambijent za naše sugrađane. Zaista se nadam da smo dorasli tom zadatku i da se to vidi na našim ulicama, počinje priču Dragan Nikolić, direktor Gradskog zelenila u Čačku.

Pre svega, ovih dana je aktuelna seča stabala u Ulici Veselina Milikića. Vađenje panjeva i uklanjanje dvadeset pet stabala lipe obavljeno je u sklopu rekonstrukcije te ulice. Sam projekat predviđa sadnju šezdeset dva stabla lalinog drveta po završetku svih radova, a u planu je i podsadnja stabala u samom parku, do ulice. Nikolić objašnjava da je uspostavljanje drvoreda predviđeno projektom rekonstrukcije, ali je, bez obzira na to, inspekcija izašla na lice mesta i naložila komisiji da proceni stanje stabala. Da je ono bilo zadovoljavajuće, svakako ne bi došlo do uklanjanja, međutim, sva su već bila šuplja u unutrašnjosti.

Teškoće i neminovnosti seče stabala

Takođe, splet infrastrukture u podzemnom delu nalazi se ispod samih stabala. Osim prisustva vodovodnih cevi i strujnih kablova sa visokom voltažom, prilikom vađenja korena zakačena je gasna infrastruktura, zbog čega je morala da reaguje „Elektrodistribucija“. S obzirom da je prilikom izvođenja radova u Ulici Kralja Petra bilo sličnih problema, može se dovesti u pitanje katastar podzemnih vodova. Inače, o seči, kao i o orezivanju stabala, pri čemu se reaguje na molbe građana, odlučuje petočlana komisija sastavljena od po jednog predstavnika iz pet relevantnih preduzeća.

Nikolić kaže kako je i podsadnja drvoreda višedecenijski problem Čačka. Objašnjava da prazna mesta moraju biti popunjena vrstom stabla koje se ranije već nalazilo u istom drvoredu, otpornom na uslove u gradu. Imajući u vidu da bi mnoga od njih duže živela i drugačije rasla u prirodnom okruženju, može se reći da ih postavljanjem na teritoriju grada na neki način „žrtvujemo“.

– Tu je pritisak na biljke strahovit, pa infrastruktura mora biti zamenjena posle nekog vremena. Izuzetak su mirniji delovi grada, poput onog kod škole „Vuk Karadžić“, navodi direktor.

Projekat „Naša šuma – naša briga“
Sadnja drveća kod Hrama Uspenja Presvete Bogorodice kod škole „Ratko Mitrović“

Predviđeno je da se, u sklopu projekta „Naša šuma – naša briga“, na teritoriji grada Čačka posadi hiljadu stabala. Biraju se sredine sa velikim pritiskom zagađenja i bez ozelenjenih površina. Počelo je sadnjom drveća na Ljubić keju, zatim u Konjevićima, Beljini, Atenici, na lokaciji Hram Uspenja Presvete Bogorodice kod škole „Ratko Mitrović“, a planu je da do kraja aprila bude zasađeno ukupno sedam stotina stabala.

– Pošto Gradsko zelenilo upravlja uređenim i neuređenim javnim zelenim površinama, ima pre svega logističku ulogu u projektu i vođenju radionica za stručnu obuku. Formiran je ogranak nevladinog udruženja „Gorani“, koji funkcioniše nezavisno, ali uz kontakte i razmenu iskustava sa centralom. Zahvaljujući tome, u projekat su uključene osnovne i srednje škole, čiji su profesori osnivači udruženja, kaže Nikolić.

– U pitanju je opšti interes. Naše težište je na osvešćenju budućih generacija po pitanju velikog problema što mnogi sugrađani nedovoljno dobro poznaju svoj grad. Istovremeno, stvara se mogućnost apliciranja za brojne fondove, čime će se obogatiti naš kraj i poboljšati životna sredina, zaključuje direktor JKP „Gradsko zelenilo“.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *