Promocija knjige „Dečaci sa Morave”

Promocija knjige „Dečaci sa Morave”

Knjiga je satkana od sećanja nekadašnjih dečaka koji su kasnije napravili značajan uspeh i ostavili veliki trag u jugoslovenskoj muzici

0

U čačanskom Domu kulture sutra će biti održana promocija knjige „Dečaci sa Morave”, autora Zorana Brankovića, rođenog Čačanina i osnivača istoimene muzičke grupe koja je bila aktivna od 1965. do 1973. godine.

Knjiga govori o muzičarima koji su obeležili muzičku scenu Jugoslavije, od kojih se mnogi i danas bave muzikom.

Čačak – rasadnik muzičkih talenata

– Knjiga je posvećena grupi koja je u Čačku nastala 1965. i koja je imala lokalni karakter. Nastupali smo u Domu JNA, na Želovom, u Višoj tehničkoj školi, Gimnaziji, a takođe smo gostovali u Kraljevu, Lučanima, Guči i Gornjem Milanovcu. Grupu su činili čačanski gimnazijalci, a osnovali smo je pokojni Zoran Radosavljević i ja. Kasnije su nam se pridružili Ratko Radojičić i Branislav Đorđević. Što se tiče knjige, ona je nastala jer su dečaci koji su prošli kroz tu grupu, kasnije napravili značajan uspeh i ostavili veliki trag u jugoslovenskoj muzici. Svi ti dečaci se i danas bave muzikom, i dalje su aktivni. Mi smo bili jedina socijalistička zemlja gde su mladi mogli da se iskažu kroz rokenrol i sve to što je stizalo sa Zapada. Još uvek nas drži ista energija, gajimo ljubav prema muzici i još uvek stvaramo. Cilj nam je da mladim ljudima koji se tek dokazuju na muzičkom planu poručimo da treba da veruju u sebe i daju svoj maksimum svakog dana. Sigurno će imati uspeh. To se u Čačku dokazuje time što imamo braću Teofiloviće koji su prvo počeli da se bave rokenrolom, zatim braću Mariće i na kraju braću Milijanoviće kojima će se ovaj grad tek ponositi.

Knjiga kao rezultat srednjoškolske ljubavi

– Knjiga je nastala tako što sam u podrumu pronašao dnevnik Gordane Radojičić odnosno Cerović, sa kojom sam imao lepu srednjoškolsku romansu, u kome mi je napisala tekst o mladosti i ljubavi. Iza tih tekstova sam naišao na pesme koje smo pevali na igrankama – pola repertoara su nam bile strane, a pola autorske pesme. Dakle, cela priča je nastala tako što sam pozvao nekadašnje dečake, ispričao im ideju, a onda smo svi ispisali svoja sećanja, kaže Zoran Branković.

POSTAVI ODGOVOR