[rstr_selector]

Promocija knjige „Jermeni u Čačku: 1885-1950“

Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis“ organizuje sutra u Galeriji Narodnog muzeja promociju knjige „Jermeni u Čačku: 1885-1950“ autora mr Marijane Matović. Program se organizuje u okviru tradicionalne manifestacije „Štampana reč 2017“ koja traje do 28. februara.

U promociji će, pored autora, učestvovati i Delfina Rajić, direktor čačanskog Narodnog muzeja i dr Miloš Timotijević, istoričar.

Nagrada „Danica Marković” za autorku publikacije

Knjiga je izašla krajem prošle godine u izdanju Narodnog muzeja, obrađuje dokumenta vezana za jermenske porodice u Čačku u periodu od 1885. do 1950. godine dodajući tako još jedan kamenčić u mozaik istorijskih, društveno-političkih, ekonomskih i kulturnih prilika u Čačku toga doba.

Delfina Rajić, direktorka Muzeja kaže da je autorki ove publikacije Mariji Matović i izdavaču, Narodnom muzeju uručena nagrada „Danica Marković”, dok je nagrada „Isailo A. Petrović“ za najbolji dizajn i opremu pripala Milenku Savoviću.

– Krajem 19. veka nekoliko jermenskih porodica i pojedinaca doselilo se i u Čačak. Srž ove otkrivalačke knjige predstavlja znatno dopunjen i proširen istoimeni dvodelni rad „Jermeni u Čačku: 1885 do 1948“ koji je publikovan u 43. Zborniku radova Narodnog muzeja. Monografija je za kratko vreme naišla za izuzetan prijem kod kulturne javnosti i za nju već vlada veliko interesovane. Ponela je i nagradu „Danica Marković“ za izdavački poduhvat u 2017. godini koja je pripala autoru Marijani Matović i izdavaču Narodnom muzeju, dok je nagrada „Isailo A. Petrović“ za najbolji dizajn i opremu pripala Milenku Savoviću, rekla je Delfina Rajić i dodala da ova temeljna studija oživljava sećanje na stari Čačak i naše nekadašnje jermenske sugrađane.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести