[rstr_selector]

Protivgradne stanice dotrajale, nedovoljno raketa za borbu sa gradonosnim oblacima

Česte vremenske nepogode praćene gradom dovele su do toga da protivgradni strelci imaju pune ruke posla tokom maja, zbog čega su mnoge stanice ostale sa malim brojem raketa. To je slučaj i u Riđagama gde stanica trenutno raspolaže sa četiri rakete.

Radojko Petronijević, protivgradni strelac iz ovog sela, kaže da taj broj raketa nije dovoljan da se razbije veliki gradonosni oblak. Prema njegovim rečima, protivgradne stanice bi trebalo da imaju isti broj raketa kako bi efekat dejstvovanja bio mnogo bolji.

– Opština je nabavila još 90 raketa, što znači da svaka stanica treba da dobije po tri. Međutim, one se ne dele linearno, već koliko je ko ispucao, a prioritet su oni koji imaju najmanje raketa. Naša stanica trenutno ima četiri rakete što nije dovoljno, tom količinom ne može da se razbije neki veći gradonosni oblak. Miokovci sami nabavljaju rakete, ali ništa ne znači to što ih oni imaju 20, a Kosjerić, Požega, Lučani nemaju nijednu. Treba nabaviti jednak broj za sve jer jedino na taj način oblak može da se razbije, kaže naš sagovornik.

U slučaju groma, protivgradna stanica u Riđagama nije bezbedna

Pored manjka protivgradnih raketa, Radojko Petronijević kaže da u stanicama postoji niz drugih problema.

– Postoji problem sa opremom koja je lošeg kvaliteta. Dobijamo najjeftinije čizme koje nakon tri obuvanja više nisu za upotrebu. Na jednom sastanku je obećano da ćemo dobiti čizme koje su ostale od specijalnih jedinica, ali to još uvek nije realizovano. Problem je i sama protivgradna stanica, uzemljenja su trula, tako da smo tražili da se to reši, ali to ide baš sporo. Trenutno nismo najbezbedniji u slučaju groma, kaže Petronijević.

Поделите вести

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *