[rstr_selector]

Прва изложба самониклих гљива данас у Пожеги

„Циљ оваквих манифестација и учлањена у будуће Гљиварско удружење јесте да се грађани упознају са великим бројем јестивих врста које се могу наћи у околини Пожеге, а које су веома квалитетне”

На Тргу слободе у Пожеги данас ће бити организована прва изложба самониклих гљива са циљем упознавања грађана са свим врстама које се тренутно могу пронаћи у пожешком крају и њиховим основним карактеристикама. Иван Ћатић,  члан Миколошко – гљиварског савеза Србије и Гљиварског друштва Копаоник из Рашке, наводи да је још један циљ ове едукативне изложбе формирање Гљиварског удружења у Пожеги.

– Припрема изложбе обухвата изласке на терен, сакупљање расположивих врста гљива које тренутно расту на подручју општине Пожега и њихово класификовање. Након тога долазе сарадници из Миколошко-гљиварског савеза Србије који су сертификовани за препознавање гљива, такозвани детерминатори, врше препознавање и формирају изложбу. Изложба ће бити постављена на Тргу слободе у Пожеги од 16 до 19 часова. То је и најинтересантнији део за посетиоце јер се на изложби могу упознати са врстама гљива сакупљеним на територији општине Пожега. Паралелно са тим, могу донети и своје гљиве на детерминацију, при чему ће за сваку врсту гљиве бити објашњено која врста је у питању и каква је њена употреба. Изложба је едукативног карактера, а њен циљ је упознавање грађана са гљивама, ширење знања и разумевање да гљиве нису толико страшне колико то на први поглед може изгледати.

Ћатић је најавио и формирање Гљиварског удружења у Пожеги, у коме ће сваки грађанин својим учлањењем имати прилику да изласком на терен и теоријским учењем унапреди своје знање из области гљиварства. Према његовим речима, просечан грађанин бере од 3 до 5 врста печурака које су код нас најпознатије, а укупан број пописаних врста на територији Србије креће се између 1.500 и 2.000.

– Грађани су упознати са малим бројем врста и то оних најчешће коришћених које су јестиве. Ја као гљивар тренутно познајем око 120 врста које сам у различито доба године налазио у шумама на територији општине Пожега, а конзумирао сам њих око 50. На територији Србије је тренутно пописано између 1.500 и 2.000 врста, а грађани познају само неколико оних које су јестиве. А циљ оваквих манифестација и учлањења у будуће Гљиварско удружење јесте да се грађани упознају са великим бројем осталих врста које су јестиве и веома квалитетне. Будући да је сезона сада на измаку, очекујем да ће на овој изложби бити око 50-60 врста које ће моћи да погледају.

Поделите вести

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *