[rstr_selector]

Putari u generalnom štrajku

Zaposleni u svih 26 putarskih preduzeća u Srbiji danas su stupili u generalni štrajk u krugu svojih firmi. Iz Samostalnog sindikata putara Srbije, koji su organizatori obustave rada, navode da je osnovni razlog za nezadovoljastvo radnika dug države prema putarima od oko devet milijardi dinara zbog čega je ugroženo oko dest hiljada radnih mesta.

Sonja Vukanović, predsednica Samostalnog sindikata putara Srbije ne isključuje radikalizaciju obustave rada putara ukoliko se problemi ne reše.

– Osnovni razlog što je putna privreda u totalnom kolapsu, je pre svega nebiriga države i što se država sve vreme oglušuje o zahteve putara koji se odnose pre svega na obezbeđivanje dodatnih sredstava za održavanje puteva prvog i drugog reda, pa se samim tim dovodi u pitanje opstanak 10 000 radnih mesta. Mi smo više puta upozoravali Vladu na aktuelnu situaciju u putnoj privredi i na ono što će se destiti, a Vlada je do danas ostala gluva i nema na sve naše zahteve. Mi smo već imali neke pregovore ali oni do sada nisu dali nikakve rezultate i ovaj štrajk je praktično iznuđen jer mi nemamo drugog načina da nateramo Vladu da počne da se bavi putnom privredu koja bi trebala da bude zamajac celokupnog privrednog razvoja, kao što je to slučaj u svim normalnim državama. Putna privreda pokreće mnoga radna mesta. U Srbiji imamo situaciju da je za putare indirektno vezano još 50 000 radnih mesta u drugim sferama rada. Zbog činjenica koje ni malo nisu svetle, smo mi bili prinuđeni da organizujemo generalni štrajk, a ovo sada je neka blaža forma. U zavisnosti od razvoja situacije mi ćemo oceniti da li ćemo krenuti u oštrije aktivnosti i radikalizaciju protesta – izjavila je Sonja Vukanović.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести