Održan Sabor narodnog stvaralaštva u Gornjem Milanovcu

Održan Sabor narodnog stvaralaštva u Gornjem Milanovcu

Ono što je karakteristično za ovaj Sabor i što ga izdvaja od ostalih manifestacija ovog tipa je da je isključivo posvećen izvornom narodnom stvaralaštvu

0
Foto: KUD Dule Milosavljević

U Gornjem Milanovcu je u subotu održan 48. Sabor izvornog narodnog stvaralaštva koji je okupio blizu 20 ansambala iz cele Srbije, među kojima i Kulturno-umetničko društvo „Dule Milosavljević“ koje se predstavilo igrama iz čačanskog kraja. Vojin Jakovljević, predsednik Kulturno umetničkog društva „Dule Milosavljević“, kaže da su se rado odazvali pozivu da učestvuju na manifestaciji koja doprinosi očuvanju i negovanju tradicionalne narodne duhovne kulture.
– Ovo je jedan od retkih nastupa koje smo imali ove godine. Sabor izvornog narodnog stvaralaštva, 48. po redu, održan je u organizaciji Saveza amatera. Pored nas prisustvovalo je još 18 učesnika iz cele Srbije, a među njima KUD „Stanko Subotić“ iz Niša, KUD „Svetozar Marković“ iz Beograda, „Abrašević“ iz Kraljeva i mnoga druga društva iz naše zemlje.
Ono što je karakteristično za ovaj Sabor i što ga izdvaja od ostalih manifestacija ovog tipa, je da se ovde isključivo radi o izvornom narodnom stvaralaštvu. Naše društvo se, između ostalog, pored koreografisanog folklora i scenskog folklora, bavi i izvornim narodnim stvaralaštvom. Imamo i školicu frule kao izvornog narodnog instrumenta i nekih izvornih narodnih igara i rado smo se odazvali ovoj manifestaciji, a predstavili smo se sa koreografijom „Igre iz čačanskog kraja“.

U pripremi publikacija o igrama iz čačanskog kraja

– Moram da istaknem da naš umetnički rukovodilac Zoran Jeftić trenutno priprema publikaciju igara iz čačanskog kraja i to će biti prva takva knjiga koja će se izdati na teritoriji Srbije, odnosno prva knjiga koja će govoriti o igrama i narodnom stvaralaštvu iz čačanskog kraja.

KUD „Dule Milosavljević“ upisuje nove članove

– Ove godine smo imali malo nastupa, jer gotovo da nije bilo festivala na kojima smo mogli da učestvujemo. Morali smo da otkažemo i međunarodno turneju koju smo imali najavljenu u Španiji, a na kojoj smo učestvovali prethodne dve godine. Bilo je malo dešavanja na kojima smo mogli učestvovati, ali od 1. septembra smo krenuli sa probama i nadam se da će biti i više nastupa. U toku je i upis u KUD „Dule Milosavljević“ u grupe škola folklora, dečiji ansambl, prvi ansambl, rekreativne grupe, sve u zavisnosti od toga da li neko ima iskustva ili ne. Svi građani koji su zainteresovani mogu da nam se pridruže i nauče srpsku narodnu tradiciju, rekao je Vojin Jakovljević.

POSTAVI ODGOVOR