Radnici FRA zbog stečaja neće ostati bez posla

Radnici FRA zbog stečaja neće ostati bez posla

0

Na predlog Halkbanke, Privredni sud u Čačku je 14. decembra pokrenuo stečajni postupak nad „Fabrikom reznog alata“ zbog duga starog više desetina godina.

Milan Vidaković, direktor Fabrike reznog alata, objašnjava kako je došlo do toga da novi vlasnici nekadašnje Čačanske banke pokrenu hipoteku nad ovim preduzećem.
– Mi smo imali intenzivne pregovore sa Čačanskom bankom i sa Agencijom za osiguranje depozita da pre privatizacije i ulaskom u restrukturiranje država otkupi ovaj dug kao što je to država za neka preduzeća uradila. Kada je o procesu privatizacije reč FRA definitivno nije imao podršku da se taj proces tada odradi, što nam je i potvrđeno u Agenciji za osiguranje depozita. Onda kada je Čačanska banka prodata mi smo morali da se obratimo na Halk banci i kad neće Srbi da tražimo pomoć od Turaka. Mi smo sa Turcima pregovarali u više navrata i čak nam se činilo da smo ispregovarali, jer smo se bili dogovorili na iznos od milion evra, odnosno 20 odsto od ukupne obaveze, a to je iznosilio nekih milion i pedeset hiljada evra, što smo mi predlagali da platimo, ali nismo mogli po njihovom zahtevu da platimo jednokratno, zanci odjednom. Mi smo nudili 200.000 evra odmah i nudili smo ostatak u 10 jednakih mesečnih rata u 2016 godini. Tražili su nam garancije da obezbedimo plaćanje na rate čak smo uspeli da dobijemo i uslovnu garanciju od Fonda za razvoj, koja bi postala bezuslovna u narednih 30 dana od zakljucka Vlade. I onda je na ročištu 14. decembra kada smo mi očekivali da naš predlog i njihova ponuda budu prihvaćeni, usledio šok jer su Turci tražili uvođenje stečajnog postupka uz obrazloženje da nisu zadovoljni fabričkom ponudom.

To je u najkraćem taj rekapitular događanja i to je razlog zašto je Halkbanka pokrenula stečaj. Stečajni sudija nije našao za shodno da uvaži moju priču koju ja sada iznosim, nego mu je bilo važno samo da li smo se mi dogovorili sa poveriocem. Iznenađujuće je da je Halkbanka pored angažovanja i dobrih garancija na kraju krajeva i dobre ponude, koja je na tržištu ocenjena kao dobra ponuda, pokrenula stečaj. Halkbanka je imala hipoteke, ona je bila obezbeđeni poverilac, jer da nije mi bi to razumeli, ali i pored tog apsolutnog obezbeđenja mi smo krenuli u dogovor za namirenje. Nikakvog razloga za pokretanje stečajnog postupka nije bilo – kaže Milan Vidaković.

O daljim koracima poslovodstva i sudbini radnika kojima zbog stečaja preti otkaz, Milan Vidaković kaže:
– Mi ćemo se žaliti na ovo rešenje koje smo dobili od Privrednog suda i predviđam, sa malom verovatnoćom, da će naši argumenti i naše želje biti uslišeni. U ovom trenutku fabrika radi, mi smo dužni da to kažemo i našim radnicima, ne možete vi nešto ugasiti ako nešto radi i ako imamo ugovorene poslove u narednim mesecima. To je nešto što radnici znaju, oni vide da komadi idu da se proizvodnja odvija, a sa druge strane ovamo im se servira priča kako fabrika neće raditi, kako će fabrika morati da se ugasi, kako se neki poverioci ne mogu namiriti. U ovom trenutku se ne bavimo nikakvim spekulacijama, vezano za pozadinu, vezu, ili bilo kakvo učešće pojedinaca, ili organizacija, u postupku odlaska FRA u stečaj. Ako neko razočarenje imamo to je prema našem resornom ministarstvu koje nas nije podržalo na adekvatan način. Uslovno rečeno problem ćemo prevazići, a što se radnika tiče, njih oko 80 ćemo preuzeti u druge celine, nećemo dozvoliti da bilo koji radnik bude žrtva ovog stečajnog postupka – zaključuje Vidaković.

POSTAVI ODGOVOR