[rstr_selector]

Reakcija Gimnazije na postupak učenika

U čačanskoj Gimnaziji danas je održana najavljena konferencija za novinare povodom skandaloznog snimka koji se prošle nedelje pojavio na internetu i kompromitovao ime škole ali i đake koji se na njemu pojavljuju. Direktor Gimnazije, Ivan Ružičić oglasio se izjavom da su glavni akteri na snimku još prošle nedelje uzeli ispisnicu iz ove škole, što praktično znači da će izbeći kaznu jer više nisu njihovi učenici. Protiv još dva đaka, koji su demoliranje školskog inventara i obnaženog učenika snimali mobilnim telefonom, vodi se dsciplinski postupak. U rešavanje problema neprimerenog ponašanja pojedinih učenika čačanske Gimnazije uključili su se prosvetni inspektori, čačansko Osnovno javno tužilaštvo i stručne službe Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju, od koga je Ministartvo prosvete tražilo iscrpan izveštaj o ovom incidentu.

– Dva učenika protiv kojih je pokrenut vaspitno-disciplinski postupak zatražili su ispisnicu iz škole jer im zakon to dozvoljava, tako da se NastavnIčko veće izjašnjavalo samo o prekršaju učenika koji su snimali ceo događaj. Za učenike koji su snimali događaj izrečena je kaznena mera ukor nastavničkog veća. Roditelji imaju pravo žalbe na ovu odluku u roku od tri dana. Kada su u pitanju nastavnici kao direktor škole sam obavezan da pokrenem disciplinski postupak kako bi se utvrdio stepen njihove odgovornosti. Oni su dali izjave u postupku protiv učenika. Roditelji svih učenika su veoma odgovorno učestvovali u celom postupku, iako im je bilo jako teško. Našli smo zajednički jezik i dogovorili dalje korake koje bi svako sa svoje strane trebalo da učini. Roditelji ne nalaze opravdanje za postupak dece – izjavio je Ružičić.

On je dodao da je izricanje vaspitno-disciplinskih postupaka u Gimnaziji veoma retko i da se profesori i učenici u najvećoj meri pridržavaju pravila. Fizičko i verbalno nasilje skoro da ne postoji u školi, a u ovoj školskoj godini izrečene su samo tri disciplinske mere zbog upotrebe mobilnih telefona, što je minimalan broj ako se ima u vidu da školu pohađa 1.100 učenika.

Predsednica Učeničkog parlamenta, Ikonija Jeftić, novinarima se obratila u ime svih đaka čačanske Gimnazije. Ona je rekla da je reakcija učenika na sporni snimak bila veoma negativna i da su svi bili pogođeni ovim događajem. Istakla je da učenici Gimnazije čine dosta dobrih stvari, da briljiraju na svim poljima, preko nauke do umetnosti kao i na brojnim takmičenjima. Međutim, đaci koji su akteri ovih događaja proizvod su nesmotrenosti i neumerenosti u šali.

– Osuđujemo aktere koji su sve ovo učinili i razočarani smo što su napravili ovako veliki problem školi. Odlučii smo da iz ovog događaja pokušamo da izvučemo nešto pozitivno i zbog toga ćemo organizovati bar jednu tribinu sa našim profesoprima, a tema će biti adolescent u svom svetu i u svetu oko sebe – rekla je ona.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести