Regionalni centar za talente nagrađuje najbolje polaznike

Regionalni centar za talente nagrađuje najbolje polaznike

„U želji da se vrednim i upornim đacima zahvalimo za višegodišnji rad po programu Regionalnog centra za talente i da ih stimulišemo na putu njihovog daljeg usavršavanja i napredovanja, odlučili smo da ih i finansijski nagradimo“

0
Foto:Pixabay

Šest najboljih polaznika čačanskog Regionalnog centra za talente biće nagrađeni za svoje naučne radove, a dodela nagrada će biti organizovana sutra, kaže Danijela Bugarčić, stručni saradnik Regionalnog centra za talente. Po njenim rečima, zbog aktuelne situacije ove godine mladi talenti iz Moravičkog okruga nisu imali priliku da učestvuju na svim regionalnim i republičkim takmičenjima, ali će najbolji ipak biti nagrađeni, a reč je o maturantima, autorima istraživačkih radova.
– Regionalni centar za talente, koji postoji već 20 godina, po prvi put od svog osnivanja neće uspeti da zaokruži ciklus svog rada onako kako je to bilo prethodnih godina, odnosno da organizuje predviđena takmičenja. Uprkos tome, mnogi naši polaznici su uspeli da okončaju započete naučnoistraživačke aktivnosti i publikuju ih u formi rada. U želji da se vrednim i upornim đacima zahvalimo za višegodišnji rad po programu Regionalnog centra za talente i da ih stimulišemo na putu njihovog daljeg usavršavanja i napredovanja, odlučili smo da ih i finansijski nagradimo i to maturante, autore istraživačkih radova koji su ocenjeni najvišim ocenama od strane članova stručnih komisija. Zbog pandemije, to će ove godine biti nešto skromnije tako da ćemo sutra u 11 sati organizovati dodelu nagrada u Centru za stručno usavršavanje onima koji su bili najvredniji, najuoporniji i uspeli da svoj naučnoistraživački rad privedu kraju. Oni su takođe bili veoma  vredni polaznici Regionalnog centra za talente tako da možemo reći da je ovo nagrada za njihov celokupan trud i rad. Svih šest maturanata koji će dobiti nagrade su iz Čačka, a njihovi radovi su iz oblasti matematike, književnosti, engleskog jezika i hemije, rekla je Danijela Bugarčić.

Mladi talenti najviše zainteresovani za prirodne nauke

Centar za talente pohađaju sva deca iz Moravičkog okruga.

– Na početku godine ih bude i preko 300, vremenom se taj broj malo smanji, ali imamo dosta talenata. Oni su podeljeni u 12 disciplina koje izučavaju – engleski, srpski i književnost kao dve odvojene discipline, matematika, fizika, hemija, biologija, geografija, istorija, zaštita životne sredine, informatika i psihologija koja je samo za srednjoškolce s obzirom na to da osnovci nemaju psihologiju kao predmet u školi. Polaznici centra su đaci sedmog i osmog razreda osnovnih škola, i od I do IV razreda srednjih škola. Moram priznati da je kod nas najviše dece zainteresovano za prirodne nauke, prvenstveno za matematiku, mada i engleski jezik kao disciplina ima veliki broj učenika, prvenstveno zbog toga što je to jezik koji najveći broj dece izučava u školama. Većina naših polaznika upisuje prirodne fakultete – fiziku, fizičku hemiju, matematiku, tako da je to malo specifično, jer obično se deca opredeljuju za neke druge stvari koje su možda komercijalnije, ali ovo su deca koja su naklonjena nauci.

PODELI

POSTAVI ODGOVOR